Sari la conținut

Varșovia propune un alt candidat în locul lui Donald Tusk

Guvernul polonez a propus oficial, sâmbătă, un candidat alternativ pentru președinția Consiliului European, care să-l înlocuiască pe actualul deținător al funcției, polonezul Donald Tusk, pe care conservatorii aflați la putere la Varșovia refuză să-l susțină, relatează Agerpres.

donald tusk - GettyImages - 9 oct

Donald Tusk Foto: Gulliver/GettyImages

„Chiar acum, printr-o notă diplomatică, am propus candidatura europarlamentarului polonez Jacek Saryusz-Wolski pentru funcția de președinte al Consiliului European", a declarat șeful diplomației poloneze, Witold Waszczykowski, citat de agenția PAP.

Eventuala realegere a lui Donald Tusk în funcția pe care o ocupă de aproape doi ani ar urma să fie examinată în timpul viitoarei reuniuni a Consiliului European de la Bruxelles, în 9 martie. Ales la 1 decembrie 2014, mandatul lui expiră la 31 mai 2017.

Înainte de anunțul oficial al șefului diplomației poloneze, conducerea politică a partidului conservator naționalist Dreptate și Justiție (PiS), la putere în Polonia, ceruse Guvernului să „refuze ferm” orice sprijin pentru o realegere a lui Tusk.

În schimb, notează AFP, candidatura fostului premier liberal polonez pentru un al doilea mandat este susținută de o largă majoritate dintre țările membre ale UE.

PiS l-a acuzat pe Donald Tusk că a „încălcat principiile de neutralitate față de un stat membru al UE, în speță Polonia”. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul partidului, Tusk a susținut proiecte și decizii ce contravin intereselor poloneze și a acordat sprijin opoziției politice din țara sa natală. 

Donald Tusk este fost premier al Poloniei - singurul, după căderea comunismului în Polonia,  care a deținut acest post pentru două mandate consecutiv - și este președinte cofondator al Platformei Civice, partidul liberal care a fost la putere în Polonia înaintea conservatorilor.

Jacek_Saryusz-Wolski_wiki

Jacek Saryusz-Wolski Foto: wikipedia.org

La rândul său, Jacek Saryusz-Wolski, în vârstă de 68 de ani, este din 2004 în Parlamentul European, fiind membru al grupului Partidului Popular European (PPE). În țara sa, el este oficial membru al principalului partid al opoziției poloneze, Platforma Civică (centrist), dar recent acest partid a luat distanță față de poziționările lui.

Președintele Consiliului European (uneori numit și președintele Uniunii Europene) este principalul reprezentant al UE pe scena politică mondială, fiind persoana care prezidează și administrează activitatea Consiliului European. Din această instituție a UE fac parte șefii de stat sau de guvern ai statelor membre, precum și președintele Comisiei Europene. Este instituția care decide direcțiile politice ale Uniunii Europene.