Viktor Orban, Charles Michel și premierii din Belgia și Croația vor fi primiți mâine de Iohannis la Cotroceni. Care este scopul vizitei

Data actualizării: Data publicării:
Prime Minister of Hungary Viktor Orban greets President of Romania Klaus Werner Iohannis at the round table at a scheduled EU summit
Viktor Orban și Klaus Iohannis se salută înainte de ședința Consiliului European. Foto: Profimedia

Președintele Klaus Iohannis îi va primi miercuri la Palatul Cotroceni pe președintele Consiliului European, Charles Michel, și pe pemierii Ungariei, Viktor Orban, al Belgiei, Alexander De Croo, și al Croației, Andrej Plenkovic. Reuniunea are ca temă stabilirea priorităților Uniunii Europene (agenda strategică) pentru perioada 2024-2029. 

ACTUALIZARE Administrația Prezidențială a confirmat marți întâlnirea care va fi găzduită de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, la care urmează să se discute despre agenda strategică pentru următorul ciclu instituțional, mai precis despre prioritățile Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029.

„Președintele României, Klaus Iohannis, va găzdui miercuri, 3 aprilie, la Palatul Cotroceni, împreună cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, o reuniune de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende Strategice a Uniunii Europene, cu participarea Prim-ministrului Regatului Belgiei, Alexander De Croo, a Prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, și a Prim-ministrului Republicii Croația, Andrej Plenković.

Consultările organizate la București se înscriu în cadrul unui proces mai amplu de definire a priorităților Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, demarat cu prilejul reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, din 6 octombrie 2023, când dezbaterile liderilor din statele membre UE au relevat interesul pentru plasarea, în prim-planul agendei europene, a aspectelor privind securitatea și apărarea, implicarea la nivel mondial și extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilienței și a competitivității Uniunii.

Pe baza coordonatelor stabilite la Granada, discuțiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente și de analiză a liniilor de acțiune la nivelul Uniunii Europene în sensul realizării obiectivelor comune de consolidare a profilului Uniunii la nivel internațional, de asigurare a prosperității și de promovare și protejare a democrației și valorilor europene.

Discuțiile de pregătire a Agendei Strategice pentru următorul ciclu instituțional vor continua la nivelul liderilor UE, cu obiectivul de a fi adoptată de către Consiliul European la reuniunea programată la finalul lunii iunie a acestui an”, a transmis Administrația Prezidențială marți, într-un comunicat de presă.

Știrea inițială

Vizita oficialilor europeani are loc la invitația preșdintelui Klaus Iohannis, au mai arătat sursele citate.

Vizita este anunțată și pe agenda președintelui Consiliului European, Charles Michel, unde este precizat și scopul întâlnirii: consultări privind agenda strategică a UE pe următorii cinci ani.

La fiecare cinci ani, liderii UE convin asupra priorităților politice ale UE pentru viitor, stabilind agenda strategică a UE. Este un efort colectiv condus de președintele Consiliului European, în cadrul căruia liderii discută și iau decizii împreună, potrivit site-ului Consiliului European. Acesta are loc în contextul alegerilor pentru Parlamentul European și înainte de numirea fiecărei Comisii Europene.

Pe lângă aceasta, trebuie reamintit și anunțul recent al președintelui Klaus Iohannis, care și-a declarat intenția de a candida pentru funcția de secretar general al NATO, funcție la care aspiră și premierul olandez Mark Rutte.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri