Viktor Orban își anulează prezența la meciul Germania - Ungaria, în urma scandalului curcubeului (BBC)

Data actualizării: Data publicării:
Partidul lui Viktor Orban inițiază „legea botniței”
Viktor Orban, premierul Ungariei. Foto: Getty Images

Premierul maghiar Viktor Orban și-a anulat prezența la meciul de diseară Germania - Ungaria de la Euro 2020 cu câteva ore înainte ca partida să înceapă, scrie BBC, citând presa germană. Ungaria a protestat vehement față de intenția primarului din Munchen de a colora stadionul pe care se va desfășura meciul în culorile curcubeului, simbolul comunității LGTB. 

Viktor Orban și-a anulat zborul spre Munchen și plănuiește să meargă în schimb la Bruxelles, unde joi începe summit-ul liderilor europeni, anunță BBC, care preia agenția DPA.

Purtătorul de cuvânt al premierului ungar nu a confirmat: "Ca și până acum, nu furnizăm informații despre programul privat al lui Viktor Orban", a spus acesta.

În schimb, BBC menționează că Viktor Orban a declarat pentru agenția DPA că  "dacă stadionul din Munchen sau din alt oraș european este iluminat în culorile curcubeului nu este o decizie de stat", adăugând că pe străzile Budapestei prezența culorilor curcubeului este ceva obișnuit zilele acestea.

UEFA a respins solicitarea primarului din Munchen privind iluminarea stadionului Allianz Arena în culorile curcubeului la meciul de miercuri, dintre Germania şi Ungaria, în semn de protest față de o lege propusă de partidul premierului Viktor Orban și votată de Parlamentul de la Budapesta, care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor. Forul fotbalistic a precizat totuși că este "mândru" de culorile curcubeului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Primarul a catalogat decizia UEFA drept "rușinoasă" și a anunțat că va ilumina sediul primăriei în culorile curcubeului, în semn de sprijin față de comunitatea LGBTQ, precum și o turbină eoliană aflată în imediata apropiere a stadionului, dar și Turnul Olimpic.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, protestase vehement împotriva intenției primăriei din Munchen de a ilumina stadionul în culorile curcubeului, spunând că au mai fost astfel de încercări de-a lungul timpului, care „au sfârşit foarte rău”.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat legea ungară care interzice "promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor drept o "ruşine", care contravine "valorilor fundamentale ale UE".

"Le-am dat instrucţiuni comisarilor mei de resort să scrie o scrisoare autorităţilor ungare pentru a ne exprima preocupările în plan legal, înainte de intrarea în vigoare a legii" respective, a precizat şefa executivului european într-o întâlnire cu presa.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri