Un ministru extremist din cabinetul lui Netanyahu recomandă plecarea palestinienilor din Fâșia Gaza

Data actualizării: Data publicării:
ministru israel
Itamar Ben Gvir, ministrul israelian al Securității Naționale. Foto: Profimedia Images

Ministrul israelian al Securităţii Naţionale, Itamar Ben Gvir, a recomandat din nou, miercuri, plecarea în masă a palestinienilor din Fâşia Gaza, care le va permite rezidenților israelieni să revină la casele lor, de lângă graniță, și să trăiască în siguranță, transmite AFP. El a catalogat drept "iresponsabile" criticile americane privind declaraţiile sale anterioare în acelaşi sens. Ben Gvir, lider al formațiunii de extremă dreapta Forța Evreiască și susținător declarat al colonizării teritoriilor palestiniene, a mai cerut și revenirea coloniștilor evrei în Gaza, odată ce războiul împotriva Hamas ia sfârșit.

"Statele Unite sunt prietenii noştri buni, dar înainte de toate vom face ceea ce este bine pentru statul Israel: încurajarea emigraţiei a sute de mii de oameni din Gaza le va permite rezidenţilor (israelieni) să revină la casele lor (la frontiera cu Gaza - n. red. AFP) şi să trăiască în siguranţă, protejându-ne în acelaşi timp soldaţii", a scris oficialul pe reţeaua X, ca reacţie la criticile venite de la Washington.

Ben Gvir, lider al partidului de extremă dreaptă Forţa Evreiască, susţinător al colonizării, a cerut luni revenirea coloniştilor evrei în Gaza, după încheierea războiului împotriva Hamas, şi încurajarea palestinienilor să emigreze. Cu o zi înainte, un alt ministru din aceeaşi extremă a spectrului politic, Bezalel Smotrich, titularul Finanţelor, făcuse declaraţii similare.

Convenţiile de la Geneva interzic expulzarea populaţiilor de pe teritoriile unde trăiesc

Acordurile respective reprezintă nucleul legislaţiei umanitare internaţionale. Totodată, statutele Curţii Penale Internaţionale consideră "deportarea sau transferul forţat al populaţiilor" o crimă împotriva umanităţii, reaminteşte AFP.

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat marţi într-un comunicat că "Statele Unite resping declaraţiile recente ale miniştrilor israelieni Bezalel Smotrich şi Itamar Ben Gvir, care propovăduiesc strămutarea palestinienilor în afara Fâşiei Gaza". El a apreciat că poziţiile celor doi miniştri sunt "iresponsabile".

Un alt politician extremist propune ca arabii din Gaza să fie absorbiți de alte țări

Smotrich, şeful partidului Sionismul Religios, şi-a reluat de asemenea ofensiva miercuri, susţinând, potrivit presei, că "70% din opinia publică israeliană ar susţine emigrarea voluntară a arabilor din Gaza şi absorbţia lor în alte ţări".

El a afirmat că "susţinătorii unei astfel de soluţii umanitare înţeleg că o ţară mică, cum este a noastră, nu îşi poate permite o realitate în care la doar patru minute de localităţile noastre există un focar de ură şi teroare, unde două milioane de oameni se trezesc în fiecare dimineaţă cu dorinţa de a distruge statul Israel".

În martie, în timpul unei vizite private la Paris, Smotrich negase existenţa unui popor palestinian.

"Nu există palestinieni deoarece nu există un popor palestinian", a spus el.

Guvernul de coaliţie de dreapta, din care fac parte şi formaţiuni evreieşti ultra-ortodoxe, condus de premierul Benjamin Netanyahu, este acuzat că a întărit prezenţa coloniştilor evrei în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri