Galerie Foto Un paradis turistic arată și miroase acum ca o scrumieră. Oamenii care au dat averi pe o casă aici nu mai pot respira și nu văd soarele

Data publicării:
incendiu lac tahoe
Zona lacului Tahoe din California a ajuns să arate și să miroasă ca o scrumieră din cauza fumului lăsat de incendii. FOTO: Profimedia Images

Zona lacului Tahoe din California a ajuns să arate și să miroasă ca o scrumieră din cauza fumului lăsat de incendiile care au mistuit totul în cale în ultimele zile. Din aglomerația de anul trecut, când oamenii își găseau aici un refugiu de aer curat, fugind din calea pandemiei, nu a mai rămas nimic. Cei care și-a vândut locuințele din orașele aglomerate și s-au retras aici cumpărând case la prețuri exorbitante sunt în situația în care abia mai pot respira. Mii au fost deja evacuați pentru a scăpa de flăcările de neoprit.

Caldor Fire, incendiul forestier care a mistuit deja peste 700 de kilometri pătraţi în California, a distrus și zona turistică de pe malul sudic al lacului Tahoe. Alimentat de vântul puternic şi de seceta extremă, incendiul a atins proporții istorice.

Zeci de mii de persoane au primit ordin de evacuare, iar pompierii au bătut din ușă în ușă pentru a-i avertiza să plece.

Fum, incendii, secetă, întreruperi de curent, pandemie – de toate acestea au încercat să scape oamenii care au căutat un refugiu în această zonă. Anul trecut, când ei căutau aici un refugiu, prețurile pe piața imobiliarelor crescuseră și cu 30%, o casă ajungând să se vândă în medie cu peste un milion de dolari. Acum, oamenii regretă că s-au mutat aici.

Zona lacului Tahoe din California a ajuns să arate și să miroasă ca o scrumieră din cauza fumului lăsat de incendii. FOTO: Profimedia Images
Zona lacului Tahoe din California a ajuns să arate și să miroasă ca o scrumieră din cauza fumului lăsat de incendii. FOTO: Profimedia Images

Criza din Tahoe afectează în mod grav întreaga comunitate

Fumul și incendiile au dus la închiderea școlilor, anularea evenimentelor sportive și i-a făcut pe oameni să se întrebe cât vor mai rezista așa.

"Inhalăm toxine de cinci săptămâni încoace. Nu poți sta afară. Nu poți respira. Nu poți vedea soarele", spune Amy Ginder, în vârstă de 47 de ani, pentru News York Times.

Pentru că nu mai putea să alerge afară, a trebuit să își cumpere un abonament la sala de sport, spune femeia. Totodată, trupa de teatru din care face parte a repetat două săptămâni afară, în fum, până la un moment dat când spectacolele au fost anulate din cauza incendiilor care se extindeau.

imagine-satelit-tahoe-incendiu
Imagine din satelit care arata cum se extinde incendiul în zona lacului Tahoe. FOTO earthobservatory.nasa.gov

Ea suferă de astm și se teme pentru sănătatea ei și a părinților ei. Nu își poate vizita prietenii pentru că se teme să nu se infecteze cu Covid-19.

"Dacă ar fi doar vara asta așa, aș avea speranțe. Dar nu va fi doar asta, așa arată viitorul. În fiecare vară de acum încolo, din iulie până în septembrie, ne vom întreba:  Mai vrem să trăim aici? Știu atât de mulți oameni care s-au mutat la Tahoe și Reno, care sunt acum aici și se întreabă: <Ce am făcut?>", spune Amy.

Sezonul turistic pentru zona lacului Tahoe s-a încheiat deja

În locul verdelui pădurilor și a albastrului curat al apei nu se vede decât fum.

Lacul pe care Mark Twain l-a numit odată cea mai frumoasă imagine pe care ți-o oferă lumea arată și miroase ca o scrumieră. În oraș, parcările sunt goale, magazinele și restaurantele sunt închise, străzile abia se disting prin fumul gros.

Oamenii regretă că s-au mutat aici și caută soluții pentru a fugi. Molly Schildhause povestește că doar în camera bebelușului mai mic de un an are deja două purificatoare de aer și că își pune problema ce să facă pentru că aerul e irespirabil.

"Acesta este efectul schimbărilor climatice. Ajungem la suprapunerea crizelor. Oamenii încearcă să scape de o criză și dau de alta", a spus Daniel Swain, climatolog la Universitatea din California, Los Angeles.

Citește și: FOTO VIDEO Incendiul Caldor Fire a atins proporții istorice și amenință zona turistică de pe malul lacului Tahoe. Mii de oameni au fost evacuați

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri