Verdict: Trump nu are imunitate prezidențială și poate fi judecat pentru încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump poate fi judecat pentru încercările de răsturnare a alegerilor. Foto: Profimedia Images

Donald Trump nu are imunitate prezidențială și poate fi judecat pentru acuzațiile că a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor din 2020, a stabilit un tribunal american, marți, relatează BBC.

Verdictul justiției americane vine după ce Trump a încercat să blocheze procesul în care este acuzat că a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor din 2020 printr-un apel în care susținea că se bucură de imunitate prezidențială „deplină” pentru toate acțiunile făcute în timpul mandatului.

Un tribunal din Washington D.C. a respins, însă, această pretenție. Verdictul reprezintă o primă lovitură pentru Trump, care spera că susținerile sale privind imunitatea prezidențială „deplină și perpetuă” îl vor scăpa de mai multe procese.

Totuși, este de așteptat ca fostul președinte să atace decizia la Curtea Supremă (SCOTUS), dominată de o majoritate de judecători pro-republicani. Chiar și în aceste condiții, există încă șansa semnificativă ca SCOTUS să mențină verdictul.

Procurorul special Jack Smith l-a pus sub acuzare pe Trump pentru complotul în care a încercat să răstoarne în diferite moduri rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, câștigate de Joe Biden și pentru comiterea de infracțiuni în încercarea de a rămâne în funcție și după expirarea mandatului său.

Data stabilită inițial pentru proces era de 4 martie, însă acesta a fost amânat în așteptarea unui verdict în speța privind pretenția de imunitate „deplină” a lui Trump.

În cazul în care cazul va ajunge în fața Curții Supreme, procesul s-ar putea amâna pentru săptămâni, dacă nu chiar luni de zile. Anterior, Curtea Supremă a refuzat să se pronunțe în acest caz.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri