Viktor Orban acuză Comisia Europeană că subminează securitatea și integritatea statelor membre

Data publicării:
Viktor Orban si Ursula von der Leyen
Premierul ungar, Viktor Orban, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Premierul ungar Viktor Orban a cerut luni Comisiei Europene să suspende toate procedurile de infringement care subminează acţiunile statelor membre vizând protejarea integrităţii lor teritoriale şi naţionale, precum şi securitatea cetăţenilor lor, relatează MTI.

Viktor Orban notează într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că situaţia de la graniţele de est ale Uniunii şi dezbaterile dintre Comisie şi Ungaria lasă o serie de întrebări cruciale fără răspuns.

În actuala situaţie extraordinară, care ameninţă securitatea şi integritatea teritorială a blocului comunitar, statele membre nu pot fi sfidate şi pedepsite pentru că oferă soluţii viabile şi proporţionale pentru crizele care ne ameninţă pe toţi, se arată în scrisoarea transmisă de șeful guvernului de la Budapesta. 

Acesta aminteşte că în concluziile sale din 21-22 octombrie, Consiliul European a îndemnat Comisia Europeană să propună schimbări ale cadrului legal nefuncţional şi depăşit al UE, pentru a permite statelor membre un răspuns imediat şi adecvatîn problemele migraţiei, transmite Agerpres. 

Ne confruntăm cu noi realităţii, subliniază premierul Orban, referindu-se la criza de la graniţele UE cu Belarus. Economiile noastre sunt în dificultate şi migraţia este în creştere nu doar în sud, ci şi la graniţele noastre estice şi trebuie să recunoaştem că gravitatea actualei crize depăşeşte chiar şi provocările cu care ne-am confruntat în discuţiile privind redresarea economică în urma pandemiei de coronavirus, spune Viktor Orban.

Premierul maghiar cere executivului UE să se conecteze la noua realitate. „În lumina acestei crize urgente şi grave, cer Comisiei Europene să propună adaptarea cadrului legal la noile realităţi şi, cel mai urgent, să pună capăt aplicării reglementărilor depăşite şi obstructive aflate în vigoare şi să suspende toate procedurile de infringement care subminează acţiunile statelor membre vizând protejarea integrităţii lor teritoriale şi naţionale, precum şi a securităţii cetăţenilor lor, încheie Viktor Orban.

Viktor Orban amenință Occidentul cu un val de migranți

Viktor Orban, un politician cunoscut pentru opoziția sa față de migranți, a făcut la începutul lunii noiembrie o nouă declarație controversată, oferindu-se să deschidă în Ungaria coridoare prin care refugiaţii şi migranţii să poată ajunge în Vest, dacă Occidentul dorește acest lucru.

Viktor Orban a luat măsuri pentru a face practic imposibil ca cineva să aplice pentru azil în ţara sa. De altfel, în 2015, a ridicat și un gard de metal la graniţa cu Serbia, în sudul ţării.

Totodată, refugiaţii şi migranţii reţinuţi în Ungaria sunt expulzaţi înapoi în Serbia de către autorităţi, fără alte proceduri. Activiştii pentru drepturile omului şi Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) spun că această practică este ilegală.

Conform UE, politicile de azil ale Ungariei încalcă legislaţiile europeană şi internaţională. Prin urmare, Comisia Europeană a iniţiat mai multe proceduri de infringement împotriva Budapestei.

Citește și: Comisia juridică din PE a votat darea în judecată a Comisiei Europene pentru că a eșuat în sancționarea Ungariei și Poloniei

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri