Zelenski anunță deschiderea accesului la cetățenia ucraineană pentru soldații străini care luptă împotriva invadatorilor

Data publicării:
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus, luni, acordarea cetățeniei ucrainene pentru combatanții străini și pentru persoanele de origine ucraineană fără să mai fie nevoie ca aceștia să renunțe la cetățeniile pe care deja le dețin, într-o modificare de substanță a legii care interzice cetățeniile multiple.

Volodimir Zelenski a declarat, într-o înregistrare video postată pe reţele sociale, că această reformă este în beneficiul „combatanţilor srăini care au venit să apere Ucraina, a celor care se luptă pentru libertatea Ucrainei ca şi cum ar fi propria lor patrie”.

Legea urmează „să-i autorizeze pe toţi etnicii ucraineni şi descendenţii lor din întreaga lume să aibă cetăţenia nostră, cu excepţia, bineînţeles a cetăţenilor statului agresor”, a spus el. În Ucraina este interzisă, în prezent, deținerea de dublă sau multiplă cetățenie. Oricine cere o naturalizare este necesar să-şi abandoneze cetăţenia de origine pentru a a obţine cetăţenia ucraineană.

Mii de străini au venit în Ucraina după invazia rusească din februarie 2022 pentru a ajuta la apărarea țării în fața invadatorilor lui Putin. Rusia îi consideră pe aceşti străini „mercenari” şi acuză, în privinţa celor din Occident, un război prin interpuși al NATO. Mai multe unităţi formate din cetăţeni ruşi luptă, de asemenea, de partea ucraineană, denunţând regimul criminal de la Kremlin.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri