Live Text Ziua 102 de război. Ucraina susține că are controlul a jumătate din orașul-cheie Severodonețk și se așteaptă la un contraatac rus major

Data actualizării: Data publicării:
kiev bombardat, coloana groasa de dum, vedere generala
Kievul duminică dimineață, după ce a fost lovit de rachete rusești. Foto: Profimedia

Noi explozii au fost raportate în această dimineață în capitala Ucrainei, Kiev. De asemenea, rușii au reluat aseară tirul de rachete asupra mai multor localități din estul Ucrainei. Potrivit presei ucrainene, în orașul Donețk au fost mai multe explozii. Alte 4 localități au fost ținta unor atacuri cu rachete. Tot ieri, cea mai mare mânăstire din lemn din Ucraina, monument de patrimoniu național, a ars după ce a fost bombardată de ruși. Înăuntru erau aproximativ 300 de refugiați, inclusiv persoane cu dizabilități, vârstnici și 60 de copii și bebeluși. În acest context, președintele Volodimir Zelenski a cerut, din nou, eliminarea Rusiei din UNESCO și din Consiliul de Securitate al ONU. Liderul de la Kiev îi acuză pe militarii Moscovei că știau sigur ce obiectiv atacă.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Viața printre ruine la Borodianka. Foto: Profimedia
Viața printre ruine la Borodianka. Foto: Profimedia

 

„Călăul din Siria” a primit termen până pe 10 iunie să cucerească Severodonețk

ACTUALIZARE 14:32 Comandantul trupelor ruse care au invadat Ucraina, generalul Aleksandr Dvornikov, supranumit „Călăul din Siria”, a primit termen până pe 10 iunie să cucerească orașul Severodonețk, un câmp de bătaie foarte disputat, sau să blocheze definitiv ruta logistică Lisiciansk - Bahmut, afirmă șeful administrației militare din Lugansk.

„De aceea, (au adus) un număr imens de forțe, tot ce aveau, toate rezervele - folosesc totul pentru a îndeplini aceste două misiuni”, a spus Serhii Haidai.

La Severodonețk se dau lupte grele pentru controlul asupra orașului, a cărui soartă a ajuns să fie comparată cu cea a Mariupolului.

Rusia susține că rachetele sale au distrus tancuri lângă Kiev 

ACTUALIZARE 13:09 Ministerul rus al Apărării susține că rachetele lansate duminică asupra Kievului au distrus tancuri și alte vehicule blindate la periferia capitalei ucrainene. 

Echipamentele militare reprezintă ajutor primit de Ucraina de la țări europene, mai arată ministerul rus, potrivit The Guardian.

Rachetele care au lovit Kievul, lansate din bombardiere rusești de deasupra Mării Caspice

ACTUALIZARE 12:45 Rachetele care au lovit duminică dimineață Kievul au fost lansate de bombardiere strategice rusești Tu-95, de deasupra Mării Caspice, anunță forțele aeriene ucrainene, potrivit Reuters.

„Potrivit primelor informații, (rușii) au lansat rachete din avioane Tu-95, de deasupra Mării Caspice”, au anunțat forțele aeriene ale Ucrainei.

Atacurile au țintit infrastructura feroviară din Kiev, a declarat Serhii Leșcenko, consilier al președintelui Volodomir Zelenski. Cel puțin o persoană a spitalizată; momentan, nu au fosta raportate morți, a spus primarul Vitali Kliciko.

Reuters relatează că duminică se vedea un fum negru care se ridica spre cer din cartierele Darnițki și Dniprovski, unde au avut loc exploziile.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei și mai multe arme pentru Ucraina. 

„Kremlinul recurge la noi atacuri perfide. Rachetele lansate azi asupra Kievului au un singur scop: să ucidă cât mai mulți oameni posibil”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Putin amenință că Rusia va lovi mai puternic dacă SUA furnizează rachete Ucrainei

ACTUALIZARE 12.24Preşedintele rus Vladimir Putin a amenințat că Rusia va lovi noi ţinte dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune, potrivit agenţiei de presă de stat TASS, citată de Reuters.

„În cazul în care astfel de rachete vor fi livrate, vom lovi acele ţinte pe care până acum nu le-am lovit”, a spus Putin, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat Rossia-1.

Spania livrează rachete anti-aeriene și tancuri Ucrainei

ACTUALIZARE 12.00 Spania va livra Ucrainei rachete anti-aeriene și tancuri Leopard, anunță cotidianul El Pais duminică, citând surse guvernamentale.

Pe lângă arme, Spania va asigura și antrenamentul militarilor ucraineni, care vor fi instruiți cum să folosească echipamentele primite. Antrenamentele vor avea loc în Letonia, unde se află 500 de militari spanioli, în cadrul operațiunii Prezență Avansată NATO.

Potrivit surselor El Pais, decizia de creștere a ajutorul oferit Ucrainei a venit în urma vizitei la Kiev a premierului Pedro Sanchez, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, pe 21 aprilie, dar a fost întârziată de complexitatea operațiunii.

Citește și: „Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare”. Ministrul italian de Externe avertizează că pot izbucni noi conflicte în Africa

Peste 260 de copii au fost uciși de la începutul invaziei

ACTUALIZARE 11.14 262 de copii au fost uciși și 467 au fost răniți de la începutul invaziei ruse în Ucraina, potrivit ultimelor cifre furnizate de parlamentul ucrainean.

Bilanțul nu este încă definitiv, pentru că mai trebuie colectate date din teritoriile ocupate temporar și din locurile în care au loc lupte, așa că bilanțul ar putea fi mult mai mare, potrivit unui comunicat citat de The Guardian.

1938 de școli sau unități de învățământ au fost avariate de bombardamente, iar 182 au fost complet distruse, potrivit parlamentarilor de la Kiev.

O rachetă de croazieră rusească a trecut „foarte aproape” de o centrală nucleară

ACTUALIZARE 11.10 Forțele Rusiei au tras o rachetă de croazieră care a trecut „foarte aproape” pe deasupra unei centrale nucleare ucrainene, relatează CNN.

„Rusia continuă să amenințe siguranța nucleară a centralelor nucleare ucrainene și amenință lumea cu o nouă catastrofă nucleară. Rusia a comis un alt act de terorism nuclear - la ora 5:30 a.m. o rachetă de croazieră rusă, similară rachetei „Caliber”, a trecut foarte aproape pe deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei. Probabil, această rachetă a fost trasă în direcția Kievului, unde s-au auzit explozii în această dimineață", a anunțat operatorul de stat Energoatom.

Forțele rusești „încă nu înțeleg că și cel mai mic fragment de rachetă care lovește o unitate energetică în funcțiune poate provoca o catastrofă nucleară și o scurgere de radiații”, potrivit comunicatului.

Ministerul Apărării din UK: Contraatacul Ucrainei taie elanul trupelor ruse

ACTUALIZARE 09.50 Ministerul britanic al Apărării spune că forțele armate ale Ucrainei contraatacă în orașul Severodonețk din estul Ucrainei, „tăind avantajul operațional pe care l-au câștigat forțele ruse prin concentrarea unităților de luptă și a puterii de foc”.

Raportul ministerului confirmă afirmațiile oficialilor ucraineni conform cărora forțele lor au recucerit părți ale orașului.

Kliciko: Un rănit a ajuns la spital în urma bombardamentelor

ACTUALIZARE 09.00 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că o persoană a fost spitalizată după ce mai multe explozii au lovit capitala duminică dimineața.

El a spus că nu există morți în urma atacurilor rusești și că serviciile publice încă funcționează în zonele afectate.

Rusia „continuă să lanseze lovituri aeriene asupra infrastructurii militare și civile din țara noastră, în special la Kiev”, a spus duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Noi explozii la Kiev

ACTUALIZARE 07.25 Mai multe explozii au fost raportate în jurul capitalei ucrainene în zorii zilei de duminică, potrivit CNN.

„Câteva explozii în districtele Darnuțki și Dniprovski din Kiev. Serviciile de urgență lucrează deja la fața locului”, a anunțat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Telegram.

Un jurnalist CNN care a văzut efectele exploziilor a spus că la nord-est de Kiev se vedea o coloană groasă de fum.

Au existat, de asemenea, rapoarte despre lovituri cu rachete în jurul orașului-port Odesa duminica dimineață.

Zelenski cere eliminarea Rusiei din UNESCO și din Consiliul de Securitate al ONU

ACTUALIZARE 07.10 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, din nou, eliminarea Rusiei din UNESCO și din Consiliul de Securitate al ONU, după ce forțele ruse au bombardat o biserică monument istoric.

„Mă interesa ce ar spune propagandiştii ruşi despre distrugerea schitului. Dar, de fapt, nimic interesant. Sunt foarte previzibili. Ucrainenii sunt acuzați de incendiere. Deși călugării și laicii au văzut perfect că era artilerie rusă. Cred că această minciună a propagandiștilor, acest bombardament și sprijinul ierarhilor ortodocși din Rusia pentru agresiunea împotriva Ucrainei - toate acestea ar trebui să motiveze Biserica Ortodoxă Ucraineană să tragă concluzii. Concluzii mai decisive și o condamnare clară a fiecăruia dintre cei care tolerează agresiunea”, a spus Volodimir Zelenski.

El a adăugat că rușii au „distrus” 113 biserici de la începutul invaziei.

„Armata rusă poate opri arderea bisericilor. Armata rusă poate opri distrugerea orașelor. Armata rusă poate opri uciderea copiilor. Dacă aceeași persoană din Moscova dă un astfel de ordin. Iar faptul că încă nu există un astfel de ordin este o umilință evidentă pentru întreaga lume”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri