„Ziua Cârtiței”. Popcorn și huiduieli în Camera Reprezentanților din SUA. Republicanii au făcut dintr-un vot banal o dramă politică

Data publicării:
profimedia-0747508066
Republicanii nu reușesc să aleagă președintele Camerei Reprezentanților. Foto: Profimedia Images

Camera Reprezentanţilor din SUA nu a reuşit miercuri, pentru a doua zi consecutiv, să îşi aleagă un preşedinte, după şase tururi de vot în timpul cărora un grup de republicani conservatori par să nu ţină cont nici măcar de apelul fostului preşedinte Donald Trump de a-l vota pe colegul lor, Kevin McCarthy.

După votul de miercuri seara, când republicanii au eșuat pentru a șasea oară să aleagă președintele Camerei Reprezentanților, spiritele s-au încins. Un cor de huiduieli s-a auzit din sală, în timp ce democrații veseli mâncau popcorn, scrie BBC.

După două zile de negocieri în spatele ușilor închise, republicanii și democrații se pregătesc pentru cea de a șaptea rundă de vot. Congresmenii au votat în cele din urmă să plece acasă miercuri seara şi să încerce un nou vot joi, la ora locală 12.00 (19.00, ora României).

Ceea ce ar fi trebuit să fie un vot simplu pentru republicani, care dețin majoritatea în camera inferioară, s-a transformat într-o dramă politică care a paralizat a treia ramură a guvernului american.

profimedia-0747787887
Republicanii nu reușesc să aleagă președintele Camerei Reprezentanților. Foto: Profimedia Images

Blocajul a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea republicanilor de a guverna în următorii doi ani, deoarece aceştia s-au împiedicat de ceea ce de obicei este un vot de rutină la începutul unei sesiuni legislative, comentează Reuters. Membrii Camerei trebuie mai întâi să numească un preşedinte înainte ca fiecare membru să depună jurământul individual şi să înceapă propriu-zis lucrările legislative.

Un grup de republicani conservatori a refuzat în mod repetat să-l sprijine pe liderul de partid Kevin McCarthy. Cei 20 de congresmeni, care nu îl consideră pe McCarthy suficient de ancorat ideologic, au refuzat să îl susţină, lăsându-l în inferioritate. Republicanii au 222 de mandate dintre cele 435 ale Camerei Reprezentanţilor, iar Kevin McCarthy are nevoie de 218 voturi pentru a câştiga postul.

„Ziua Cârtiței”

„Ei bine, este Ziua Cârtiței”, a spus miercuri Kat Cammack, o republicană din Florida, în timp ce îl nominaliza din nou pe Kevin McCarthy.

Când membrii Camerei au intrat marți în ședință, în aer era un sentiment de sărbătoare.

Prima zi a unui nou Congres este de obicei moment festiv. Părinții, soții și copiii s-au înghesuit în sală și pe holurile din jur, sperând să-i vadă pe cei dragi depunând jurământul.

Voting For Speaker Of The House Continues - DC
Republicanii nu reușesc să aleagă președintele Camerei Reprezentanților. Foto: Profimedia Images

Pentru Hodge Gomez, în vârstă de patru luni, asta însemna somn și schimbarea scutecelor în Capitoliul SUA, în timp ce tatăl său, reprezentantul statului California, Jimmy Gomez, un democrat, a luat parte la primele tururi de scrutin. 

„I-a plăcut”, a spus Gomez.

Dar, pe măsură ce primul scrutin a devenit al doilea, apoi al treilea, acel entuziasm inițial a dispărut. Cu fiecare vot de trecere, tensiunea părea să crească.

Unii democrați nu și-au putut ascunde bucuria față de haosul republican. Aceștia au publicat pe Twitter imagini când mănâncă popcorn în timpul ședințelor. Președintele Joe Biden a descris blocajul Congresului drept „cu adevărat jenant”.

Ce urmează

McCarthy a declarat miercuri că face progrese în negocieri. „Nu cred că votul din această seară face vreo diferenţă, dar cred că votul din viitor o va face”, a declarat el reporterilor după ce s-a întâlnit cu adversarii din propriul partid.

Susţinătorii săi sperau că voturile repetate îi vor obosi pe adversari. Dar, pe măsură ce ziua avansa fără niciun semn de progres, încrederea republicanilor în succesul lui McCarthy părea să se diminueze, notează Reuters.

„La un moment dat, va exista un speaker, iar acesta va fi republican”, a prezis reprezentantul Tom Cole.

Pe lângă McCarthy mai sunt vehiculate două nume: Steve Scalise și Jim Jordan, însă ambii au declarat însă că îl susţin pe McCarthy.

Ultima dată când Camera nu a reuşit să aleagă un preşedinte din primul tur de scrutin a fost în 1923, în timpul unei competiţii ce a avut nevoie de nouă tururi de scrutin pentru a putea fi rezolvată.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri