Unde a dispărut „Atlantida nordului”? Arheologii au găsit orașul legendar care a fost înghițit de ape acum mai bine de 600 de ani

Data publicării:
Ceața cuprinde o plajă din Marea Nordului
Rungholt ar fi fost cândva un oraș înfloritor care s-a scufundat însă în apele Mării Nordului după o singură noapte de furtuni extrem de puternice. Foto: Profimedia Images

Orașul dispărut Rungholt, despre care legenda spune că a fost înghițit de ape după ce populația sa destrăbălată a fost pedepsită de Dumnezeu, a fost localizat de arheologi, scrie Newsweek. Numită și „Atlantida Mării Nordului”, așezarea a fost descoperită în apropiere de coasta de nord a Germaniei, acolo unde s-a scufundat în anul 1362.

Potrivit legendei, Rungholt era cunoscut pentru imoralitatea locuitorilor săi care își trăiau viața fără limite - se îmbătau, păcătuiau și își afișau cu mândrie bogățiile, informează The Times.

Rungholt ar fi fost cândva un oraș înfloritor care s-a scufundat însă în apele Mării Nordului după o singură noapte de furtuni extrem de puternice și nu a mai ieșit niciodată la suprafață.

arheologi-descoperire-oraș-dispărut
Arheologii au descoperit de curând ruinele unei biserici care s-ar fi aflat în centrul orașului dispărut. Captură foto: Twitter: @critographer

Existența orașului Rungholt a fost dezbătută mult timp, dar cercetătorii de la Universitatea din Kiel, Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Centrul pentru Arheologie Baltică și Scandinavă și Departamentul de Arheologie al statului german Schleswig-Holstein au descoperit de curând rămășițe ale unei biserici care s-ar fi aflat în centrul orașului dispărut.

Ruinele bisericii au fost descoperite sub întinderile noroioase din Marea Wadden din nordul regiunii Frizia.

Înainte de această descoperire, nu exista nicio dovadă clară că celelalte descoperiri realizate în aceeași zonă erau legate de orașul legendar Rungholt.

„Ceea ce putem să spunem este că toate rămășițele au dimensiuni uriașe, iar descoperirile arheologice din întinderile mareice dezvăluie o așezare bogată și cu siguranță importantă implicată în comerțul maritim internațional”, a explicat Hannah Hadler, un arheolog de la Universitatea Johannes Gutenberg.

Marea Wadden la reflux
Ruinele bisericii au fost descoperite sub întinderile noroioase inundate de apele Mării Wadden din nordul regiunii Frizia. Foto: Profimedia Images

„Din punctul nostru de vedere, este foarte probabil că așezarea să fie Rungholt”, a spus Hadler.

La fel ca în cazul multor alte artefacte ale trecutului, starea în care se află s-ar putea deteriora din cauza eroziunii. „Probabil că doar norocul a făcut ca acest loc să reziste mai bine de 600 de ani”, a spus Hadler.

Valurile, mareea și furtunile pot provoca eroziuni severe în câteva decenii sau chiar ani, potrivit lui Hadler. Locul trebuie investigat cât mai repede întrucât eroziunea pe termen lung nu poate fi prevenită.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri