Alexe: Dacă Primăria București nu ține sub control poluarea, am putea plăti sancțiuni de 1,6 milioane euro

Data actualizării: Data publicării:
ministrul Mediului, Costel Alexe
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că decizia CJUE de a condamna România pentru nivelul ridicat al poluării din București nu este o surpriză, Comisia Europeană fiind în dialog de câțiva ani cu Primăria București. Acesta spune că dacă administrația condusă de Gabriela Firea nu reușește să țină sub control poluarea aerului cu PM10, atunci România riscă o amendă de 1,6 milioane euro.

“Astăzi, inevitabilul pe care-l anunțam de la începutul mandatului s-a întâmplat. România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiție după ce Primăria Capitalei nu a reușit să reducă poluarea cu PM 10 în București.

Acesta este rezultatul după câțiva ani de dialog cu Comisia Europeană. Comisia a fost răbdătoare cu noi și pe acest subiect. A așteptat câțiva ani ca Primăria Municipiului București să aprobe un plan de reducere a poluantului PM10. După ce Primăria a reușit să aprobe un plan de reducere și trebuia să fie aplicabil, nu a fost capabil să-și implementeze propriile măsuri asumate.

Măsurile implementate până la momentul sesizării Curții nu au dus la nicio îmbunătățire a situației din București, aceasta fiind unda din concluziile CJUE. Era previzibil verdictul Curții de astăzi”, a declarat Costel Alexe într-o declarație de la Palatul Victoria.

Ministrul a precizat că nivelul de poluare a aerului cu PM10 a depășit limitele chiar și în perioada stării de urgență, când nu a fost trafic.

“Condamnarea Curții Europene de Justiție e motivată de nerespectarea în mod sistematic și constant de către Primăria Municipiului București a valorilor limită anuale pentru concentrațiile de PM10 din București, dar și pentru lipsa de intervenție punctuală în zile de creșteri, care să scurteze perioada de timp a depășirilor. Inclusiv pe perioada stării de urgență, PM10 a fost depășit în București în mai mult zile, chiar și în lipsa traficului.

Doar salubrizarea eficientă a străzilor din București ar fi reușit să ducă Bucureștiul la o reducere a poluării pentru PM10 cu cel puțin 42%. Și această măsură a fost atinsă într-un procent de doar 40% și doar teoretic.

Am aplicat amenzi, de la începutul anului, de peste 54.000 de lei pentru neîndeplinirea măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA). Am amendat inclusiv primarul general al Capitalei, doamna Gabriela Firea, pentru că, potrivit legii, primarul este responsabil de îndeplinirea planului de calitate a aerului de care a depins această condamnare a României”, a spus Alexe.

Ministrul Mediului cere Primăriei Municipiului București un plan de urgență, pe termen scurt, și soluții concrete care să reducă poluarea, astfel încât și această cauză a României la Bruxelles să fie clasată.

“Deocamdată, hotărârea Curții nu prevede sancțiuni. Bucureștenii sunt feriți de costuri mai mari de viață din cauza unei administrații locale iresponsabile. Decizia de azi nu prevede un termen până la care Primăria Municipiului București să se conformeze acestei condamnări, însă toată lumea știe că dacă Primăria nu ține sub control emisiile de PM10, Comisia poate declanșa în orice moment o nouă procedură de infringement și am putea să avem și sancțiuni financiare.

Pentru cauza României, suma forfetară care ar putea să fie propusă este de 1,6 milioane de euro, iar penalitățile pentru fiecare zi de întârziere ar putea varia între 2000 de euro și 120.000 de euro pe zi”, a afirmat, joi, Costel Alexe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Oana Roman, criticată dur de angajatul unui hotel de lux de pe litoral: „Crezi că dacă ești „vedetă” ți se...
Pro FM
Cum s-a schimbat viața lui Charisse Verhaert după divorțul de Julio Iglesias Jr. Modelul și-a găsit dragostea...
Film Now
Tara Reid, greu de recunoscut la 25 de ani de la American Pie. Foarte slabă, dar cu zâmbetul pe buze, pozată...
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i...
Newsweek
VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Halle Berry, imagini virale la 20 de ani de când a fost lansat „Catwoman”. A pozat topless, iar fanii au fost...
navă taiwan
Taifunul Gaemi a lovit cu putere Taiwanul și se îndreaptă spre China. Un cargobot cu nouă oameni la bord s-a...