Galerie Foto Europa trece printr-o secetă care a lăsat râuri și lacuri fără apă iar situația gravă din 2022 s-ar putea repeta anul acesta

Data publicării:
profimedia-0757621711
Parte din Lacul Montbel din sud-vestul Franței a secat complet. Foto: Profimedia

Un val de căldură în timpul iernii, niveluri scăzute de ploaie care au atins recorduri și o lipsă simțitoare a zăpezii fac ca râurile, canalele și lacurile din Europa să coboare la cote alarmant de joase, experții avertizând că seceta severă de anul trecut s-ar putea repeta, potrivit CNN.

Imaginile cu albiile secate ale râurilor și cu lacurile diminuate sunt de obicei asociate cu căldura arzătoare a verii, nu cu perioada iernii. Însă un început de an excepțional de cald și uscat afectează o mare parte a Europei, inclusiv centrul și sud-estul Franței, nordul Spaniei și nordul Italiei.

Există îngrijorări despre ce ar putea însemna aceasta pentru rezervele de apă.

Situația apei din Europa a devenit „foarte precară”, potrivit unui studiu publicat în ianuarie de cercetători de la Universitatea Tehnologică Graz din Austria, care au folosit date din satelit pentru a analiza resursele de apă din sol în întreaga lume.

„În urmă cu câțiva ani, nu mi-aș fi imaginat niciodată că apa ar fi o problemă aici în Europa”, a spus Torsten Mayer-Gürr, unul dintre cercetători. „Chiar avem probleme cu furnizarea apei aici – trebuie să ne gândim la asta”.

Mica insulă San Biagio de pe Lacul Garda din Italia a putut fi accesată pe o fâșie de pământ expusă de seceta neobișnuită. Foto: Profimedia
Mica insulă San Biagio de pe Lacul Garda din Italia a putut fi accesată pe o fâșie de pământ expusă de seceta neobișnuită. Foto: Profimedia

Cea mai lungă perioadă de secetă din ultimii 60 de ani în Franța

Franța trece prin cea mai lungă perioadă de secetă din ultimii mai bine de 60 de ani și ar putea impune în curând restricții la consumul de apă.

Țara „a suferit o serie de 32 de zile consecutive fără ploi semnificative, de pe 21 ianuarie până pe 21 februarie”, a declarat, pentru CNN, Simon Mittelberger, climatolog Météo-France. Aceasta este cea mai lungă perioadă de când au început măsurătorile în 1959.

Are un efect dăunător asupra râurilor și lacurilor din țară, dar și pentru soluri, spune Mittelberger.

„Solurile sunt mult mai uscate ca de obicei”, a spus el. Nivelurile actuale de umezeală din solurile Franței nu sunt în mod normal înregistrate decât începând cu mijlocul lunii aprilie.

De asemenea, ninsorile au fost puține. „Situația din Pirinei este aproape de recordul negativ al cantității de zăpadă înregistrat în acea perioadă a anului”, a spus Mittelberger. Alpii au avut cu 63% mai puțină zăpadă ca de obicei, potrivit Fundației de Cercetare CIMA.

O lipsă a zăpezii iarna poate amenința rezervele de apă din timpul primăverii și al verii, fiind mai puțină zăpadă topită care să susțină râurile.

Vara trecută, Franța a trecut prin cea mai gravă secetă înregistrată până acum, însă Mittelberger avertizează că în acest an „situația ar putea fi mai rea dacă nu avem ploi semnificative în următoarele câteva luni”.

Christophe Béchu, ministrul pentru tranziție ecologică, a spus că această secetă din timpul iernii este „fără precedent” și a avertizat că Franța este în stare de alertă.

Lacuri și canale secate

În Italia, seacă unele dintre cele mai renumite ape din țară.

Nivelul apei din Lacul Garda este atât de scăzut încât se poate merge pe jos până pe o insulă din mijlocul lacului, pe o fâșie de pământ expusă. Cu câteva luni în urmă, această bucată pe care oamenii pot merge nu exista.

Este de asemenea mult mai greu acum să iei un taxi pe apă în Veneția, având în vedere că o parte dintre canalele sale sunt prea scăzute pentru a permite plutirea gondolelor, parțial din cauza lipsei precipitațiilor.

Orașul care de mult timp se temea că va fi inundat acum se confruntă cu problema opusă.

Cel mai lung râu al Italiei, Padul, care șerpuiește prin importanta regiune agricolă din nordul țării, are cu 61% mai puțină apă decât avea de obicei în această perioadă a anului.

Vara trecută, guvernul italian a declarat stare de urgență în această zonă care înconjoară Padul, trecând prin cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

Giorgio Zampetti, manager general la Legambiente, un grup italian ecologist, se teme că ce este mai grav încă nu s-a petrecut: „Doar ce a început 2023, însă arată semne îngrijorătoare în ceea ce privește evenimentele de vreme extremă și nivelurile de secetă”, a spus acesta într-un comunicat de presă.

Temeri privind stocurile de apă

În Spania, care a trecut anul trecut prin cel mai cald an înregistrat, există temeri în privința rezervelor de apă.

„Nu putem garanta furnizarea cu apă potabilă sau pentru utilizarea în economie bazându-ne exclusiv pe ploaie”, a spus recent, într-o conferință de presă, Teresa Ribera, ministrul spaniol pentru tranziția ecoologică.

Țara a aprobat planuri pentru a investi aproximativ 24 de miliarde de dolari în managementul apei, inclusiv măsuri pentru îmbunătățirea asanării și tratamentului precum și pentru modernizarea irigațiilor.

Începând cu 1980, nivelul mediu al apei disponibile a scăzut cu 12%, proiecțiile arătând că ar mai putea scădea cu până la 40% până în 2050.

Vremea secetoasă din Spania pune de asemenea în pericol premiata jamón ibérico bellota (șunca iberică hrănită cu ghindă), în contextul în care ploile puține și temperaturile mari afectează ghindele mâncate de porci.

„Următoarele săptămâni vor fi cruciale”

Având în vedere că Europa a fost anterior lovită de seceta verii, experții se tem că ultimele două luni excepțional de uscate ar putea fi un semnal al noii realități, provocată parțial de creșterea temperaturii medii globale.

„Aceste condiții erau rare în trecut, însă schimbările climatice alterează regimul precipitațiilor deasupra Europei și fac ca aceste extreme să fie recurente și intense”, a afirmat, pentru CNN, Andrea Toreti, climatolog de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

„Există o îngrijorare tot mai mare din cauza lipsei de precipitații din ultimele săptămâni și de asemenea luând în considerare seceta din 2022. Următoarele săptămâni vor fi cruciale”, a spus Toreti.

Deși Toreti spune că a da vina pe schimbările climatice pentru iarna secetoasă necesită o analiză specifică care încă nu a fost făcută, el a adăugat că astfel de evenimente „sunt un efect așteptat al schimbărilor climatice în termeni de extreme mai frecvente și intense”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri