PNL propune doi candidaţi pentru Transporturi. Premierul este de acord cu Ramona Mănescu

Data publicării:
CRIN ANTONESCU PRESEDINTELE PNL - MEDIAFAX-3

ACTUALIZARE 18.05. Premierul a confirmat că va trimite mâine dimineaţă preşedintelui prounerea Ramonei Mănescu la conducerea Ministerului Transporturilor.

Preşedintele are voie să respingă o singură dată propunerea, dar motivat.

ACTUALIZARE 16.14. „Propunerea mă onorează, în primul rând, dar mă și obligă în același timp”, a declarat Ramona Mănescu, în direct la Digi24.

„Sigur, mă așteptam ca domnul Nini Săpunaru să fie singura nominalizare, dar dacă Biroul a hotărât să propună două persoane, sigur că mă bucur că cea de-a doua persoană am fost eu. Și mă obligă pentru că misiunea la Ministerul Transporturilor este una nu ușoară, ci presupune foarte multă muncă, foarte multă seriozitate și experiență”, a afirmat Ramona Mănescu.

ACTUALIZARE 15.14. Nini Săpunaru a spus că nominalizarea Ramonei Mănescu este una bună. "Vom vedea în următoarea perioadă câte dintre susţinerile din ultima perioadă se vor dovedi reale", a declarat el.

ACTUALIZARE 14.50. Premierul Victor Ponta a declarat pentru Mediafax este de acord cu numirea Ramonei Mănescu pentru postul de ministru al Transporturilor şi va trimite Preşedinţiei o propunere în acest sens. 

ACTUALIZARE 14.30. Nini Săpunaru și Ramona Mănescu sunt nominalizații PNL pentru portofoliul Transporturilor, a declarat, azi, președintele liberal, Crin Antonescu. „Am făcut BPN o propunere cu două variante”, a spus acesta.

El l-a lăudat pe Nini Săpunaru, despre care a spus că are experiență în administrația centrală. „Un om care a exercitat și exercită funcții importante și la nivelul Parlamentului”, a adăugat Crin Antonescu, precizând că e treaba premierului și a președintelui dacă îl acceptă la conducerea Ministerului Transporturilor. 

Partidul a votat în unanimitate, în consens, aceste două variante. Le voi înainta premierului, care le va înainta, probabil astăzi, preşedintelui spre învestire”, a adăugat Crin Antonescu.

Crin Antonescu l-a lăudat şi pe Relu Fenechiu, care, deşi „avea o trimitere în judecată, o cauză pe rol, dar care nu era legată de exerciţiul său în calitate de parlamentar sau de o funcţie publică”, s-a dovedit „un ministru capabil, care va face lucruri foarte bune în fruntea acestui minister”.

Relu Fenechiu a fost învestit ca ministru şi s-a dovedit că şi-a făcut datoria chiar foarte bine ca ministru”, a afirmat liderul PNL.

ACTUALIZARE 14.20. Sorin Roşca Stănescu nu mai este consilierul lui Crin Antonescu. În urmă cu două zile, el l-a criticat pe liderul PNL.

Azi l-am eliberat din funcţie pentru că domnia sa a descris public cum greşesc eu, ceea ce e foarte corect, dar când un om politic greşeşte am luat-o pe ipoteza domniei sale - înseamnă că are consilieri prosti. I-am mulţumit. Nu cred însă că ceea ce mă învaţă pe mine şi ce mă învaţă foarte mulţi înţelepţi ai neamului este să umblu cu fofârlica, să mergem pitiţi - vrem să-l propunem pe Săpunaru sau pe altcineva, hai să-l ţinem ascuns... Nu sunt demn să fiu consiliat de domnul Stănescu”, a spus Crin Antonescu.

ACTUALIZARE 14.00. Potrivit unor surse politice, PNL propune doi candidaţi pentru şefia Ministerului Transporturilor: pe Nini Săpunaru şi pe Ramona Mănescu.

ACTUALIZARE 13.02. Deputatul Nini Săpunaru le-a spus jurnaliștilor că rămâne una dintre variantele PNL pentru portofoliul Transporturilor. În aceste condiții, este posibil ca premierul să primească din partea liberalilor o listă cu două propuneri.

ACTUALIZARE 12.03. Premierul Victor Ponta a declarat, azi, pentru Digi24, că europarlamentarul Ramona Mănescu ar fi un bun ministru al Transporturilor.

Anterior, Crin Antonescu fusese întrebat de jurnaliști dacă sunt şanse ca europarlamentarul Ramona Mănescu să se afle pe lista cu propuneri pentru preluarea ministerului Transporturilor. „Sunt şanse, sunt şanse”, a răspuns președintele PNL. 

Ramona Mănescu / Foto: Mediafax

Premierul şi-a exprimat convingerea că liberalii vor avea nu una, ci două propuneri foarte bune pentru Ministerul Transporturilor.

„Este interesul meu şi al PNL ca cel care va ocupa funcţia de ministru al Transporturilor să fie o persoană cu experienţă politică, cu imagine foarte bună şi profesionist în domeniu'', a declarat, sâmbătă, Victor Ponta.

Crin Antonescu i-a răspuns, la scurt timp, șefului Guvernului. „Cred că ceea ce a spus premierul ţine în general de portretul robot al oricărui potenţial ministru. Noi urmărim aceleaşi criterii”, a spus liderul liberal.

Ultima variantă avansată de liberali pentru ministerul Transporturilor, deputatul Nini Săpunaru, stă sub semnul întrebării din două motive.

Numele lui este legat de o firmă din Focşani ale cărei contracte cu statul sunt anchetate de procurorii DNA Iaşi de un an de zile.

Tot de aproximativ un an a renunţat şi Nini Săpunaru la acţiunile pe care le deţinea la această firmă. În al doilea rând, surse apropiate premierului spun că Victor Ponta nu va accepta propunerea.

În ultima perioadă, presa a vehiculat numele mai multor liberali care ar putea fi propuşi, dar toţi aveau câte o problemă. Teodor Atanasiu este cercetat în dosarul privind posibila fraudare a referendumului.

Norica Nicolai a fost respinsă o dată de preşedintele Traian Băsescu.

Secretarul de stat Cristian Ghibu ar fi în atenţia procurorilor DNA, care verifică dacă are vreo legătură cu un scandal privind licenţele de transport. În aceste condiţii, nominalizarea unui ministru la Transporturi pare să devină o sarcină foarte grea pentru liberali.

Asta în condițiile în care luni seara, potrivit Constituţiei, expiră interminatul premierului la Ministerul Transporturilor. 

Aici nu sunt chestiuni de logică juridică, sunt chestiuni de încăpăţânare politică. Ar fi capital să se găsească un înlocuitor pentru domnul Fenechiu în cele 45 de zile”, spune profesorul Ioan Stanomir, de la Facultatea de Ştiinţe Politice.

„Nu există o sancţiune pentru expirarea termenului de 45 de zile. Este o perioadă recomandată de Constituţie”, explică Radu Carp, doctor în drept constituţional comparat.

Radu Carp spune că a existat o situaţie similară în 2009, după alegerile prezidenţiale, când termenul de interimat al miniştrilor a fost depăşit.   

O criză de o lună și jumătate

12 iulie 2013. Printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul de atunci al Transporturilor, Relu Fenechiu, este condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Era începutul unei poveşti care nici până acum nu şI-a găsit sfârşitul.

Şeful statului, Traian Băsescu, semnează decretul de revocare din funcţie a lui Relu Fenechiu şi îl numeşte pe premierul Victor Ponta ministru interimar. 

Pe picior de plecare într-o vizită oficială În Spania, Victor Ponta îi trimite lui Traian Băsescu plicul cu nominalizarea Guvernului pentru Ministerul Transporturilor. Persoana propusă: Ovidiu Silaghi.

19 august 2013. Premierul Victor Ponta anunță că deeputatul liberal Ovidiu Silaghi și-a retras candidatura la funcția de ministru al Transporturilor.

Asta la doar câteva ore după ce procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri