Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 13 iulie

Data publicării:
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 13 iulie

1930 - PRIMUL MONDIAL DE FOTBAL

La Montevideo, în Uruguay, pe malul vestic al Atlanticului, mai aproape de Antarctica decât de Europa, a început primul Campionat Mondial de Fotbal. Au trecut 97 de ani.

13 echipe au participat, dar doar patru din Europa. Drumul era lung și scump, mai ales în timpul unei crize economice. România a participat, la insistențele regelui Carol al II-lea

Tricolorii au căzut în grupă cu țara-gazdă, Uruguay, și cu Peru. Victoria contra peruanilor nu a fost suficientă pentru a progresa. Uruguay a câștigat prima mondial de fotbal.

VICTORIE ROMÂNEASCĂ

Simona Halep o învingea pe Serena Williams (6-2, 6-2) în finala de la Turneului de la Wimbledon. Era prima româncă care reuşeste această performanţă.

Numele Simonei Halep pe farfuria oferită ca trofeu câștigătoarei turneului feminin încă din 1886. A fost al doilea turneu de Mare Șlem câștigat de româncă.

Simona Halep a stabilit şi un record absolut pentru o finală feminină: doar trei greşeli neforţate, faţă de cele 26 ale Serenei, în meciul care a durat doar 56 de minute.

1990 - DEZASTRU PE VÂRFUL LENIN

43 de alpiniști care escaladau vârful Lenin, pe atunci în URSS, au murit într-o avalanșă provocată de un seism. Este cel mai grav accident de alpinism din istorie.

Alpiniștii erau din URSS, Cehoslovacia, Israel, Elveția și Spania. Epicentrul seismului a fost la peste 200 km depărtare, în Afganistan. Nu a fost un cutremur mare.

Dar mișcarea pământului a făcut o bucată de gheață de pe munte să se rupă și să provoace o avalanșă, care a lovit în plin tabăra în care se aflau alpiniștii.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri