Cum miroase eternitatea? Cercetătorii au descoperit ingredientele unui parfum folosit acum 3500 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Vintage blue glass perfume puff
Prezența anumitor ingrediente indică faptul că egiptenii au stabilit rute și rețele comerciale de anvergură. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Oamenii de știință au decodificat o aromă străveche, identificând ingredientele folosite în balsamurile egiptene de mumificare și au reînviat parfumul. Mirosul eternității sau mirosul vieții eterne, așa cum au denumit cercetătorii parfumul, a fost descoperit în Valea Regilor din Egipt, transmite CNN.

Cei dornici să simtă acest miros al trecutului vor putea să o facă în timpul unei expoziții ce va avea loc la Muzeul Moesgaard din Danemarca.

Side elevation with wedge-like shape of building. Moesgaard Museum, Aarhus, Denmark. Architect: Henning Larsen, 2015.
Muzeul Moesgaard, Danemarca. Sursa foto: Profimedia Images

Numit și „mirosul vieții eterne”, parfumul se bazează pe ceară de albine, uleiuri de plante și rășini de copaci, din tărâmuri îndepărtate, pe care echipa le-a găsit în balsamurile folosite în urmă cu mai bine de 3.500 de ani pentru a o îmbălsăma pe Senetnay, o femeie nobilă ale cărei rămășițe au fost puse în canope (vase funerare care aveau modelate pe capac un cap de om sau de animal şi în care se puneau măruntaiele morţilor) descoperite în Valea Regilor din Egipt, în 1900.

Descoperirea dezvăluie informații despre statutul social al lui Senetnay, precum și despre metodele folosite pentru a-i păstra rămășițele și semnificația ingredientelor balsamului. Un studiu care detaliază rezultatele a fost publicat joi în revista Scientific Reports.

„Ingredientele de îmbălsămare găsite în balsamurile lui Senetnay sunt printre cele mai elaborate și diverse identificate vreodată, din această perioadă, dezvăluind grija meticuloasă și sofisticată cu care au fost create balsamurile”, a declarat autorul principal al studiului Barbara Huber, cercetător doctor la Institutul Max Planck din Geoantropologia în Germania.

„Prezența unei game atât de vaste de ingrediente, inclusiv substanțe exotice precum rășina de Dammar sau de fistic, indică faptul că au fost folosite materiale extrem de rare și scumpe pentru îmbălsămarea ei”, a adăugat Huber. „Acest lucru indică statutul excepțional al lui Senetnay în societate.”

Senetnay
Canopa lui Senetnay. Sursa foto: Profimedia Images

Se știu puține lucruri despre Senetnay, dar cercetările anterioare au stabilit că ea a trăit în jurul anului 1450 î.Hr. și a fost doica faraonului Amenhotep al II-lea, fiul mult așteptat și moștenitorul faraonului Thutmose al III-lea. Ea a avut grijă de Amenhotep al II-lea și l-a alăptat când era bebeluș.

Senetnay a primit titlul de „Adorată a regelui”, conform documentelor istorice, și a devenit un membru valoros al anturajul faraonului. După moartea ei, organele vitale ale lui Senetnay au fost îmbălsămate și plasate în patru canope, urne cu capace în formă de capete umane.

Egiptenii au îndepărtat cu grijă organe precum plămânii, ficatul, stomacul și intestinele în timpul procesului de mumificare pentru a preveni creșterea bacteriilor și pentru a păstra mai bine corpul. Egiptenii credeau în păstrarea corpului pentru viața de apoi, astfel încât sufletul unei persoane să aibă un loc unde să se întoarcă.

După procesul de îmbălsămare, borcanele au fost plasate într-un mormânt regal din Valea Regilor, unde egiptologul Howard Carter le-a găsit în 1900. Trupul lui Senetnay nu a fost recuperat. (Carter va fi mai târziu creditat cu descoperirea mormântului lui Tutankhamon în 1922.)

Includerea lui Senetnay în Valea Regilor sugerează „privilegiul extraordinar și marea stimă de care s-a bucurat Senetnay din partea faraonului”

„Această lucrare oferă o perspectivă asupra eforturilor mari pe care le-au făcut egiptenii în practicile lor mortuare și nu doar pentru faraoni, ci și pentru alți indivizi din societate”, a declarat coautorul studiului Nicole Boivin, liderul grupului de cercetare la Institutul de Geoantropologie Max Planck. „Dar, de asemenea, arată clar că Senetnay a fost o persoană semnificativă, cu o importanță care depășește simpla descriere a ei ca asistentă a viitorului faraon Amenhotep al II-lea.”

Cele două borcane care conțineau cândva plămânii și ficatul lui Senetnary fac parte din colecția egipteană de la Muzeul August Kestner din Hanovra, Germania, din 1935. Au supraviețuit distrugerii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind depozitate într-o mină de sare. Celelalte două borcane, care nu au făcut parte din studiu, sunt păstrate în colecții în altă parte.

Conținutul a dispărut de mult, dar cercetătorii au reușit să răzuie interiorul borcanelor pentru a studia reziduurile lăsate în urmă de balsam, precum și ceea ce s-a infiltrat în calcarul poros al borcanelor.

Rețetele exacte folosite în mumificare au fost mult timp dezbătute, deoarece textele egiptene antice nu numesc ingrediente precise. Echipa din acest caz și-a început cercetările pentru a identifica ingredientele balsamului în anul 2021 folosind o varietate de tehnici de analiză foarte avansate. Balsamurile au fost ușor diferite între cele două borcane, ceea ce înseamnă că s-ar fi putut folosi ingrediente diferite în funcție de organul care a fost conservat.

Balsamurile conțineau ceară de albine, uleiuri vegetale, grăsimi animale, bitum și rășini din produse petroliere naturale. Compuși precum cumarina și acidul benzoic au fost de asemenea prezenți. Cumarina, care are un miros asemănător vaniliei, se găsește în plantele de mazăre și scorțișoară. Acidul benzoic se găsește în rășinile și gumele din copaci și tufișuri.

În borcanul folosit pentru a depozita plămânii lui Senetnay, cercetătorii au detectat rășini parfumate din zada și ceva care este fie Dammar din copacii găsiți în India și Asia de Sud-Est, fie rășină din arborii de fistic care aparțin familiei caju.

„Prezența anumitor ingrediente indică faptul că egiptenii au stabilit rute și rețele comerciale de anvergură. În special, prezența rășinii de zada, care provine din nordul Mediteranei și Europa centrală, și dammarul, rășină exclusivă pădurilor tropicale din Asia de Sud-Est, subliniază extinderea rutelor comerciale egiptene la mijlocul mileniului al II-lea î.Hr.”, a spus Huber.

Cercetătorii încă lucrează pentru a confirma dacă rășina de Dammar a fost unul dintre ingrediente

„Dacă este dammar, a parcurs un drum șocant de lung, iar acest lucru oferă o nouă perspectivă asupra rețelelor comerciale antice”, a spus Boivin într-un e-mail. „Călătoria a fost extrem de dificilă, iar expedițiile semnificative pe mare erau încă relativ rare. Este puțin probabil ca egiptenii înșiși să fi mers pe aceste ținuturi îndepărtate, ci mai degrabă că au făcut parte din rețele de schimb care se legau cu alte rețele. Dar acestea au fost primele faze ale lumii globalizate în care trăim astăzi.”

Dacă dammarul este confirmat ca ingredient, ar sugera, de asemenea, că egiptenii au avut acces la rășină cu aproape un mileniu mai devreme decât se aștepta, au spus autorii studiului. Dammar a fost recent identificat ca un ingredient de îmbălsămare la Saqqara, datând din primul mileniu î.Hr. Noile descoperiri sugerează că balsamurile relativ complexe utilizate în conservarea lui Senetnay ar fi putut fi începutul unei tendințe de folosire a celor mai elaborate de mai târziu.

Parfumierul francez Carole Calvez și muzeologul senzorial Sofia Collette Ehrich au recreat parfumul balsamului

Procesul meticulos a durat luni și mai multe iterații înainte ca acestea să ajungă la o aromă evocatoare și precisă din punct de vedere istoric, a spus Huber. „Prima dată când am întâlnit parfumul, a fost o experiență profundă și aproape suprarealistă”, a spus ea. „După ce am petrecut atât de mult timp cufundat în cercetare și analiză, a fost în sfârșit această conexiune tangibilă și aromată cu lumea antică. Era ca și cum ați avea un ecou slab din trecut.”

Echipa de cercetare a vrut să ofere vizitatorilor muzeului o experiență mai captivantă în lumea antică prin încorporarea unui element olfactiv, făcându-l totodată mai accesibil pentru vizitatorii cu deficiențe de vedere, a spus ea.

Parfumul vieții eterne” va face parte dintr-o expoziție egipteană antică la muzeul danez care se deschide în octombrie. „Parfumul oferă o conexiune unică, viscerală, cu trecutul, invocând un fel de călătorie în timp care este intim și evocator”, a spus Huber. „Prin reintroducerea acestei arome străvechi, ne propunem să reducem decalajul dintre atunci și acum, permițând vizitatorilor să „respire” cu adevărat un fragment de antichitate.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri