Sari la conținut

Șapte angajați de la Brădet au E.coli patogen. Patron: Intrau în contact cu produsele după ambalare

Potrivit documentului datat 11 martie trimis de Direcţia de Sănătate Publică prefectului judeţului Argeş, au fost recoltate probe de la 19 angajaţi ai fabricii Brădet. În şapte cazuri, rezultatele au fost pozitive pentru cel puţin unul dintre tipurile de E.coli patogen. Trei probe prezintă verotoxina care poate provoca apariţia sindromului hemolitic uremic.

În plus, E.coli patogen apare şi în probele recoltate de la doi dintre angajaţii fermei Agrostar Farmex SRL, unul dintre furnizorii de lapte pentru fabrica Brădet. De asemenea, una dintre probe este pozitivă la verotoxină.

În documentul obținut de ziare.com apar și rezultatele unor analize efectuate de un laborator de microbiologie din Germania asupra unor produse Brădet (smântână, lapte bătut, brânză Făgăraș), precum și asupra unor probe de apă potabilă, în cazul cărora nu s-a constatat prezența E.coli.

sursa: ziare.com

sursa: ziare.com

sursa: ziare.com

Conducerea DSP Argeş susţine că, deocamdată, nu se poate vorbi de o legătură între aceste rezultate şi îmbolnăvirea copiilor.

Sorina Honţaru, director DSP Argeş: „Aşteptăm şi rezultatele de la brânză şi de la celelate produse care sunt recoltate de colegii noştri de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi după aceea putem să spunem dacă există vreo legătură”.

Toate probele au fost trimise la Institutul Cantacuzino, pentru identificarea tulpinilor de E.coli.

Patronul firmei Brădet susţine că angajaţii săi nu pot fi sursa infectării, deoarece lucrau cu produsele abia după ce acestea erau ambalate.

Marius Badea, patronul fabricii Brădet: „Ni s-a spuns că aceste analize nu sunt relevante, întrucât ele nu fac parte din analizele obligatorii. (...) Produsele nu intrau în contact cu mâna lor. Toate normele erau respectate pe igienă, deci toate, inclusiv ce au constatat ei la faţa locului”.

Deşi a primit informarea de la DSP pe 11 martie, prefectul judeţului Argeş susţine că era de datoria Ministerului Sănătăţii să facă publice rezultatele.

„Noi am fost informaţi. Evident că în aceeaşi zi a fost informat şi Ministerul Sănătăţii, instituţie abilitată să stabilească cauza şi evident sunt sute de probe care au fost trimise, probe recoltate atât de DSP, cât și de către DSVSA”, a motivat Cristian Soare, prefectul județului Argeș, de ce nu a făcut publice rezultatele mai curând.

Ministerul Sănătăţii a refuzat să comenteze informaţiile şi spune că rezultatele sunt parţiale.

Fabrica din Brădet a fost închisă pe 1 martie, până la finalul anchetei.

În total, de la sfârşitul lunii ianuarie şi până acum, 18 copii au fost internaţi la Spitalul „Marie Curie” cu sindrom hemolitic-uremic. Cei mai mulţi dintre ei sunt din judeţul Argeş. Trei bebeluşi au murit, iar patru sunt în continuare sub supravegherea medicilor.

Copil român din Italia, suspectat că s-a îmbolnăvit după ce a mâncat brânză Brădet

Scandalul copiilor suspectați că s-ar fi îmbolnăvit din cauza bacteriei E.coli se extinde şi peste graniţe. Un copil român a fost internat într-un spital din Florenţa cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic.

Potrivit autorităţilor italiene, băiatul de un an şi două luni ar fi mâncat produse lactate de la Brădet, cumpărate de la un magazin din Italia. Patronul firmei româneşti neagă orice legătură între acest caz şi produsele sale. Autorităţile sanitar-veterinare italiene au început ancheta şi le recomandă celor care au cumpărat lactate marca Brădet să le returneze.

Copilul român a fost internat acum câteva zile într-o clinică din Florenţa, în stare gravă. După simptome, medicii au bănuit că ar putea fi vorba de sindrom hemolitic uremic. Aşteaptă însă rezultatul unor analize suplimentare.

Roberta Rezoalli, purtatorul de cuvânt al spitalului Meyer din Florenţa, a declarat pentru Digi24: „Suspectăm că suferă de acest sindrom! Starea copilului s-a îmbunătăţit puţin faţă de zilele trecute, dar cu un pronostic rezervat, ceea ce înseamnă că este într-o stare gravă. Este supus unor tratamente, evident, clinico-terapeutice. Copilul se reface acum, e la secţia noastră de pediatrie, condiţiile generale de sănătate se îmbunătăţesc. Persistă însă o insuficienţă renală şi o stare de anemie”.

Potrivit inspectorilor sanitar- veterinari din Italia, părinţii spun că bebeluşul a mâncat produse lactate marca Brădet, fabrică suspectată, iniţial, şi în România în cazul îmbolnăvirilor copiilor din Argeş.

Patronul firmei explică: „Noi, în momentul în care s-a declanşat subiectul acesta în care noi am fost bănuiţi, noi am luat decizia radicală de a opri producţia şi de a rechema toată marfa. Şi în Italia s-a respectat procedura”, a declarat pentru Digi24 Marius Badea, patronul fabricii „Lactate Brădet”.

Mai exact, lactatele Brădet au fost retrase din magazinele din Italia la începutul lunii martie. Patronul fabricii din Brădet confirmă faptul că părinţii au cumpărat brânză de vaci produsă de firma lui, însă spune că acest lucru s-a întâmplat în urmă cu mai bine de o lună.

„Partenerul nostru din Italia mi-a spus că o comisie de la Direcţia Sanitar-Veterinară din zonă a venit la dânșii. Au vrut să vadă factura de cumpărare a brânzei proaspete din data de 5, a doua cu care a fost achiziționată de către firma din Italia. Brânza pe care părintele a declarat că ar fi cumpărat-o este data de 9 a doua”, a declarat Marius Badea. El a precizat că lotul din 5 februarie epxira în maximum 10-12 zile.

Patronul spune că nu există legătura directă între brânza produsă de fabrica lui şi acest caz.

Medicii spun că, în general, sindromul hemolitic uremic se declanşează după 7-14 zile din momentul în care este consumat un produs contaminat.

Nici în cazul copiilor din Argeş nu s-a găsit vreo legătură directă cu produsele Brădet. Institutul Cantacuzino a stabilit că tulpina de E.coli găsită la bebeluşi NU este aceeaşi cu cea din lotul de 25 de kilograme de brânză retrasă de la vânzare.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara că bacteria E. coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei „Lactate Brădet”. Ulterior, şi-a retras afirmaţiile. Fabrica este de atunci închisă.