TURIST ACASĂ. Istoria jurnalismului, într-un muzeu

Data publicării:
jurnalism-1

În cei trei ani pe care i-a petrecut în oraşul de pe Crişul Repede, Ady Endre a scris istoria jurnalismului local. De altfel, muzeul care din 1955 îi poartă numele este amenajat chiar pe locul unei cafenele unde Endre îşi plămădea reportajele şi poeziile. Atmosfera de atunci este reprodusă într-una din camerele muzeului, în timp ce în altă încăpere a fost reînviată redacţia ziarului Jurnalul orădean, la care a scris Ady Endre.

Dar spiritul artistic nu i-a dat pace și a scos în Oradea un volum de poezii. Alături de alţi trei poeţi a pornit miscarea literara "Mâine", foarte importantă pentru cultura maghiară, prin care a dorit sa întoarcă atentia asupra literaturii. Manuscrise, fotografii şi reviste literare apărute în secolul al XX-lea sunt şi ele păstrate în muzeul Ady Endre.

Alte obiecte care amintesc de mare poet maghiar, mort în 1919, la Budapesta se află in casa memoriala din satul care-i poarta numele. Ca un amănunt de culoare, de această casă se ocupă acum urmaşul servitorului care a slujit familia la început de secol XX. Ady Endre rămâne un simbol al orașului Oradea. Poveștile sale de dragoste, articolele sale revoluționare, volumul Sânge și aur, toate se leagă de acest oraș pe care l-a prețuit și care, în semn de amintire, măcar în cuvinte, va rămâne intotdeauna al lui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri