Septembrie cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, dar și cu ploi. Prognoza meteo pentru următoarele 2 săptămâni

Data actualizării: Data publicării:
toamna ploaie
Prognoza ANM pentru următoarele săptămâni. Foto: Profimedia

ANM a emis luni prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 11 - 24 septembrie. Potrivit meteorologilor, urmează zile cu temperaturi de vară, de peste 30 de grade, în majoritatea regiunilor. Din 15 septembrie va începe un proces de răcire, însă vremea rămâne în continuare călduroasă. În perioada 14 - 17 septembrie , specialiștii anunță ploi în toată țara. 

În BANAT, vremea va fi călduroasă până pe 13 septembrie, cu o medie a valorilor termice diurne de 30...33 de grade. După această perioadă, va urma un proces de răcire, astfel în 15 septembrie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 26 de grade, valoare apropiată de media multianuală. În perioada 17 – 24 septembrie vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 27...28 de grade. Media temperaturilor minime nu va avea variații semnificative, astfel pe parcursul intervalului, aceasta va fi în general de 14...15 grade.

Sunt prognozate ploi în perioada 14 – 16 septembrie, iar cu o probabilitate în creștere și în ultima decadă a lunii septembrie.

În CRIȘANA, vremea va fi călduroasă până pe 13 septembrie, cu o medie a valorilor termice diurne de 30...32 de grade. După această perioadă, va urma un proces de răcire, astfel în 15 septembrie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 24 de grade, valoare apropiată de media multianuală. În perioada 17 – 24 septembrie vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 26...28 de grade, tendința fiind de ușoară scădere după 21 septembrie. Media temperaturilor minime nu va avea variații semnificative, aceasta urmând a fi în jurul a 14 grade.

Sunt prognozate ploi în perioada 14 – 16 septembrie, iar cu o probabilitate în creștere și în ultima decadă a lunii septembrie.

În TRANSILVANIA, în primele trei zile ale intervalului, tendința va fi de încălzire, astfel că vremea va deveni călduroasă și în zonele joase de relief din această regiune, cu o medie de 29...30 de grade. Răcirea prognozată pentru mijlocul lunii septembrie, va aduce regimul termic diurn în apropierea normalului climatologic, respectiv o valoare medie de 24 de grade. În perioada 17 – 24 septembrie vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 25...26 de grade. Media temperaturilor minime nu va avea variații semnificative, astfel pe parcursul intervalului, aceasta va fi în general de 11...13 grade, dar cu valori mai scăzute în depresiuni.

Sunt prognozate ploi în perioada 14 – 17 septembrie, iar cu o probabilitate în ușoară creștere și după 21 septembrie.

În MARAMUREȘ, în primele trei zile ale intervalului, tendința va fi de încălzire treptată, astfel că media temperaturilor maxime va ajunge la 30...31 de grade. Răcirea prognozată pentru mijlocul lunii septembrie, va aduce regimul termic diurn în apropierea normalului climatologic, respectiv o valoare medie de 24 de grade. În perioada 17 – 24 septembrie vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 25...26 de grade. Media temperaturilor minime nu va avea variații semnificative, astfel pe parcursul intervalului, aceasta va fi în general de 12...14 grade.

Sunt prognozate ploi în perioada 14 – 17 septembrie, când vor fi posibile și cantități de apă însemnate, iar cu o probabilitate în creștere și după 21 septembrie.

În MOLDOVA, vremea va intra într-un proces de încălzire la începutul intervalului de anticipație, astfel că media regională a temperaturilor maxime va crește de la 26 de grade în prima zi până spre 29...30 de grade în 13 și 14 septembrie. Ulterior valorile termice diurne vor scădea la 24 de grade (în 16 septembrie), însă pentru perioada 17 – 24 septembrie, este prognozată o medie regională a maximelor ce se va situa în jurul a 26 de grade. În privința minimelor termice creșterea de temperatură va fi semnificativă în primele zile, de la o medie de 10...12 grade până spre 14...16 grade la mijlocul lunii septembrie, iar până la finalul perioadei acestea vor fi în general de 13...14 grade.

Probabilitate pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 14 – 17 septembrie.

În DOBROGEA, pe parcursul intervalului vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit. Media regională a valorilor termice diurne va fi în jurul a 26 de grade, dar în partea continentală a regiunii vor fi 28...31 de grade îndeosebi în zilele de 13 și 14 septembrie. Creșterea de temperatură se va resimți la începutul intervalului la valorile de temperatură minimă, acestea urmând să crească de la 12...13 grade, până spre 18 grade, apoi până la finalul perioadei acestea vor fi în general de 16...17 grade.

Probabilitate pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 15 – 17 septembrie.

În MUNTENIA, în perioada 12 – 14 septembrie vremea va deveni călduroasă în aproape toată regiunea, cu o medie a valorilor termice diurne de 30...32 de grade. Scăderea treptată și ușoară prognozată ulterior, va însemna o medie a maximelor de 26...27 de grade în ziua de 16 septembrie, iar în restul intervalului de anticipație vremea va continua să fie caldă, cu valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va oscila între 12 și 16 grade, cele mai calde nopți urmând a se înregistra în perioada 14 – 16 septembrie.

Probabilitate pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 15 – 17 septembrie.

În OLTENIA, în perioada 12 – 14 septembrie vremea va deveni călduroasă în aproape toată regiunea, cu o medie a valorilor termice diurne de 30...32 de grade. Scăderea treptată și ușoară prognozată ulterior, va însemna o medie a maximelor apropiate de normalul climatologic, respectiv 26...27 de grade în zilele de 16 și 17 septembrie, iar în restul intervalului de anticipație vremea va continua să fie caldă, cu valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va oscila între 14 și 16 grade.

Probabilitate pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 15 – 17 septembrie.

La MUNTE, în următoarele două săptămâni, valorile termice atât cele diurne cât și cele nocturne se vor menține peste normalul climatologic specific acestei perioade. Media temperaturilor maxime pentru întreaga zonă va fi cuprinsă între 15 și 20 de grade, cele mai calde zilei urmând a fi pe 12 și 13 septembrie. Ușoare variații vor fi și în regimul temperaturilor minime, acestea urmând să fie cuprinse între 8 și 12 grade.

Sunt prognozate ploi în perioada 14 – 17 septembrie, iar cu o probabilitate în ușoară creștere și după 21 septembrie.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri