Fără apă în secolul XXI 

Data publicării:
APA JIBERT

Maria Piticaş are aproape 90 de ani. Din 1977 trăieşte singură şi de când se ştie a cărat apă în casă şi la animale, numai cu găleata. Acum spune că nu se mai poate descurca singură, iar un robinet în casă, de unde ar avea apă în permanenţă, i-ar fi de mare ajutor.

"Când nu era apă, luam de la vecinul. Căram cu bidonul şi cu două găleţi. E greu, dar dacă nu a avut cine să o bage până acum?", a spus Ion Pătru - localnic.

Elena Şoneriu locuieşte singură, iar în fiecare zi face câteva drumuri din casă până la fântână şi înapoi, ca să îşi ducă apa necesară. Spune că cel mai greu se descurcă iarna.

"Trebuie să mătur zăpada, să o dau la o parte, să iau apa, vin cu ea în casă, trebuie să mă uit să nu alunec", spune  Elena Şoneriu - localnic.

Autorităţile locale nu au făcut nimic în tot acest timp. Actualul primar, în funcţie din anul 2012, a început abia anul trecut să facă demersurile pentru ca cele cinci sate să aibă o reţea de apă potabilă, la standardele secolului XXI. Până acum nu au fost făcute decât două foraje, în satul Văleni, unde au fost găsite două surse de apă. Testele făcute pe probele prelevate de aici arată că apa este potabilă. Colectată în vechile bazine, însă, ea nu mai este conformă. Astfel, în lipsa unor cămine de colectare moderne şi a reţelei de distribuţie, apa nu poate ajunge încă la săten

"Vom continua forajele, vom identifica sursele de apă în fiecare localitate şi, fie pe programe guvernametale, fie cu fonduri europene, vom dezvolta reţelele de apă", a spus  Iancu Boeriu - primarul comunei Jibert, PNL 

În această zonă trăiesc peste 2.300 de oameni care nu s-au bucurat niciodată de o reţea de apă curentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri