Sistemul sanitar, slab finanţat. Bolnavii internaţi îşi cumpără medicamentele necesare

Data publicării:
1 an de digi spital

"Îţi cer să-ţi cumperi medicamente....da, tot tote medicamentele le cumperi....tot absolut tot. Păi cum vine asta...dv aţi cumpărat? Da bineînţeles!", ne-au spus pacienţii.

Acelaşi scenariu îl întâlnim peste tot în ţară: bolnavii îşi cumpără singuri tratamentul, altfel medicii nu ar avea cu ce să-i vindece.

Dan Căpăţână, manager Spitalul Judeţean Constanţa: "Nu e o practică dar se întâmplă ca pacienţii să-şi cumpere singuri medicamentele".

De ce se s-a ajuns în această situaţie? Ei bine, în general pentru că bugetele unităţilor sanitare sunt sărace.

"Dacă eu am de făcut o operaţie de apendicită ştiu că pentru respectiva operaţie trebuie să folosesc următoarele materiale şi medicamente şi atunci ar fi predictibil şi pentru spital să cumpere numai ceea ce prevăd ghidurile şi pentru pacienţi pentru că evident în acel moment n-ar mai fi nevoie să aducă medicamente de acasă", a completat Dan Căpăţână, manager Spitalul Judeţean Constanţa.

Pentru a mai acoperi golurile din buget conducerea celui mai mare spital din Dobrogea a decis externalizarea serviciilor de imagistică şi laborator şi dincolo de faptul că nu trebuie să mai plătească pentru întreţinerea aparatelor şi salariile afarente specialiştilor, unitatea medicală încasează 60.000 de lei anual din redevenţe şi chirii.

reporter: Liviu Burghelea
operator: Alexandru Şerbănescu

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri