Sari la conținut

Plecări voluntare la Ford Craiova

Compania Ford a decis să renunţe la 506 persoane de la secția de Vehicule şi la 174 de angajaţi de la secţia de Motoare, adică 20 la sută din totalul angajaţilor. Decizia a fost luată, potrivit conducerii Ford, din cauza declinului de pe piaţa auto.  

Oamenii au avut de ales: fie să se înscrie pe listele voluntare cu disponibilizaţi şi să primească între 16 şi 24 de salarii compensatorii, fie să aştepte să decidă angajatorul pe cine concediază.

„Cum să părăseşti pentru o sumă de bani un loc de muncă. Banii se duc, pe urmă rămâi şi unde te duci?”, spune un angajat.

„Să rămân am optat, pentru că nu am o vârstă aşa de înaintată încât să îmi fac probleme că aş pleca”, este de părere un alt salariat.

Însă unii au preferat să plece cu banii acasă.

„S-au înscris aproape 500 de colegi în acest program de încetare voluntară a contractului individual de muncă. O cifră destul de mare, chiar nu mă aşteptam să fie atât de mulţi”, spune Ovidiu Cioroianu, lider de sindicat Ford.

Angajaţii vor primi până la 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vârstă şi 16 salarii pentru cei care au o vechime mai mică de 5 ani în companie. Ce angajaţi vor fi concediaţi pentru a atinge target-ul de aproape 700 de oameni se va decide în luna ianuarie.

Comunicat Ford Craiova: "Compania noastră a demarat procesul de consultări cu sindicatele în legătură cu posibila concediere pe motive economice, în cazul în care prin încetările voluntare nu va fi atinsă ținta de reducere de personal".

În momentul de faţa la Craiova se fabrică Ford B Max şi motoarele Ecoboost de 1 şi 1,5 litri.