Sezonul pepenilor, start cu stângul  

Data publicării:
020714 pepeni

Sezonul pepenilor de Dăbuleni a început cu stângul. Pentru că temperaturile au fost scăzute, pepenii s-au copt mai greu în acest an. Iar când au ieşit cu marfa pe piaţă, producatorii s-au lovit de preţurile deja mici dictate de marfa de import. După luni de muncă şi o mulţime de bani investiţi, agricultorii spun că anul acesta este posibil ca profitul să nu le ajungă nici macăr să îşi acopere cheltuielile.

Robert Ştefănel locuieşte în Dăbuleni şi produce pepeni de când se ştie. Anul acesta a cultivat 14 hectare cu pepeni de diverse soiuri. Când au fost însă gata de vânzare, pepenii nu mai valorau aproape nimic.

După patru luni de muncă la cultura de pepeni, producătorii din Dăbuleni au scos marfa pe marginea drumului, la ieşire din oraş. Chiar dacă preţul este foarte mic, nici aşa nu reuşesc să o vândă foarte repede. Sunt supăraţi pe străini pentru că nu pot concura cu ei.

„Ei au agricultura subvenţionată 60 sau 70 %, noi nu avem niciun sprijin din nicio parte şi datorită Guvernului, care face importurile astea masive”, spune un localnic.

Autorităţile spun că de vină sunt importurile, iar oamenii se plâng că nu vor recupera banii investiţi.

“Mai vin produse şi din import şi probabil acesta este motivul pentru care scad preţurile atât de mult. Aceste suprafeţe pe care le vedeţi au necesitat investiţii destul de serioase”, a spus Vasile Tudor, viceprimar Dăbuleni.

Preţul pepenilor la Dăbuleni este de 60 de bani pe kg, în vreme ce în pieţe, pepenii se vând cu minim doi lei. Producătorii sunt îngrijoraţi şi pentru că maximul producţiei va fi atins în a doua jumătate a lunii, când preţurile vor fi tot mai mici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri