Centru medical...la ţară

Data publicării:
centru med matcaa

Vechiul dispensar şi noul centru medical se află la o distanţă de aproximativ 10 metri unul de altul. În clădirea veche, contruită în urmă cu peste 50 de ani, cinci medici se înghesuiau în trei cabinete. În noul centrul medical, fiecare are cabinetul lui, mare şi spaţios.

Sorin Tudose - medic de familie: "Nu aveam fiecare cabinetul lui. Făceam tură unul dimineaţă, unul după amiază. Acum ni s-au pus în cârcă şi cardurile de sănătate. E greu să vii la 8:00, să pleci la 13:00. Se suprapunea cu cealaltă tură. Acum fiecare cu cabinetul lui, poţi să stai cât vrei".

Într-o încăpere de 12 metri pătraţi medicii erau nevoiţi să facă loc biroului, patului pentru consultaţii, dulapului cu fişe medicale şi nelipsitei sobe, fără de care nu se puteau încăzi iarna. Acum, noua clădire are centrală proprie iar spaţiile sunt mult mai mari.

Valerica Frângulea - medic de familie: "Chiar priveam cu nostalgie şi mă uitam la un copil, pacient care a venit la cabinet pentru consultaţie şi s-a dus către sobă şi exact asta i-am spus. Dincolo n-o să mai avem sobă, poate că ar trebui să-i facem o poză s-o păstrăm ca amintire".

Investiţia a costat un milion patru sute de mii de lei şi s-a realizat doar din fondurile proprii ale primăriei. Edilul a preferat să renunţe la alte investiţii sau la peticirea drumurilor şi a considerat că e mai util un astfel de centru medical.

Nelu Costea - primar Matca: "La început de mandat, în 2008, îmi aduc bine aminte, cu bucurie în momentul de faţă, dar cu tristeţe atunci, suntem o comunitate de peste 12 mii de locuitori şi nu avem un spaţiu medical unde fiecare să-şi rezolve problemele medicale pe care le are, fie copii, fie persoane în vârstă".

Localnicii sunt şi ei mândri şi mulţumiţi de noul centrul medical.

Daniela Bâcă, localnic: "E mai bine, sunt altfel de condiţii, estee igienă. Asta contează. Pentru copii în special".

Virgil Jâtcă, localnic: "Să avem întâietate noi, să nu mai mergem în alte oraşe, la alte cabinete, totul să fie pe plan local, să ne fie mai uşor nouă".

Primarul comunei speră ca în foarte scurt timp să aibă şi un laborator de analize în centrul medical. Dar şi doi medici specialişti. Un neurolog şi un ortoped. Pentru toate astea este în negocieri.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri