Ambulanţă modernă, fără medici. Salvarea asigură permanenţa doar două zile pe săptămână 

Data publicării:
AMBULANTE

Ambulanţa de Terapie Intensivă a ajuns la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Bacău în 2012. Un an întreg a stat în garaj din lipsă de personal. Medicii de la Unitatea de primiri Urgente a spitalului din Bacău asigură acum urgențele, în permanență sâmbătă și duminică, iar de luni până vineri, doar pe timpul nopții.

"Avem nevoie cel puțin doi medici ca să putem asigura permanenţa 24 de ore din 24 şi, la fel, şi la asistenți din cadrul UPU. Noi, din punct de vedere al paramedicilor, oricând avem asigurat necesarul, pentru că orice echipaj TIN se compune din paramedic de la ISU, un medic şi un asistent de la UPU ," a explicat colonel Ioan Mihalache, șeful ISU Bacău. 

Şansele să se găsească aceşti specialişti sunt reduse, în condiţiile în care de la un an la altul numărul rezidenţilor care aleg medicina de urgenţe este tot mai mic. De exemplu, din cele 60 de locuri disponibile anul trecut, s-au ocupat doar 40.

"În medicina de urgenţă deja de la 50 de ani te gândeşti la reconversie profesională pentru că nu rezistă la acest stres numărul fiind mic al celor care lucrează, efortul este maxim şi lumea clachează," explică Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. 

"Trebuie să se scoată posturi. Apoi, sunt medicii din regiune care trebuie cooptaţi, mă refer la medici specialişti care au făcut la Iaşi, de la Oneşti şi Moineşti," a spus Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD.

Din punct de vedere al dotărilor, Ambulanţa de Terapie Intensivă de tip C poate fi asemănată cu o Unitate de Primiri Urgenţe. De la începutul anului şi până în prezent, echipajul de pe Ambulanţa de Terapie Intensivă a salvat peste 600 de vieți. Dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Funcționarea acestei mașini 24 de ore din 24 nu poate sa fie decât un beneficiu pentru pacienți. De ce? Pentru că putem să ajungem mai repede cu un medic, un medic supra specializat, să ajungem acolo unde este nevoie de el, să scurtăm timpul cât pacientul îl petrece în UPU," a explicat Geanina Popovici, asistent şef UPU SMURD. 

Ambulanţa de Terapie Intensivă tip C  a fost achiziţionată în 2012 printr-un proiect cu fonduri europene şi valorează peste 120.000 de Euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri