Sari la conținut

Klaus Iohannis, la Timișoara. Preşedintele ales a participat la manifestările dedicate Revoluției

Președintele ales Klaus Iohannis a venit la Timișoara în prima sa vizită oficială de la câștigarea alegerilor din noiembrie și înainte de a-și prelua oficial mandatul. Prima oprire în capitala Banatului a fost la primărie, unde, în spatele ușilor închise, s-a întâlnit cu edilul Nicolae Robu. Zeci de oameni au vrut să-l întâmpine pe Iohannis aici, să-i ceară un autograf sau să facă o fotografie cu el.

De la primărie, Klaus Iohannis s-a îndreptat către Cimitirul Eroilor, unde a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției. Următoarea oprire a președintelui ales a fost la Universitatea de Vest din Timișoara, după care, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Iohannis a făcut joncțiunea cu sutele de oameni care au participat la procesiunea cu lumânări și torțe. Timișorenii au plecat din Piața Maria, de la casa pastorului Laszlo Tokes, locul unde a izbucnit Revoluția.

Sutele de oameni adunați în fața Catedralei l-au condus pe Klaus Iohannis, prin Piața Victoriei, spre locul simbol al Revolutiei - Opera Română, punctul terminus al vizitei sale în Timișoara. Aici, președintele ales a vorbit despre importanța libertății cucerite acum 25 de ani.

Din loja oficială a Operei Naționale Române, Klaus Iohannis a urmărit o parte din concertul de colinde al Corului Național Madrigal.

Astăzi este zi de doliu la Timișoara, în semn de respect pentru cei 59 de timișoreni care au murit pentru că s-au opus regimului communist.

Reporteri: C. Ledrer, D. Codre, C. Sfia
Operatori: M. Pop, C. Kovacs, V. Jiva
Editor web: Călin Țenche