Când este recomandată testarea BRCA și cum trebuie interpretate rezultatele

Data publicării:
viorica radoi
Conf. dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală

Testarea genetică este foarte utilă pentru determinarea riscului de cancer de sân. Când este recomandată testarea BRCA și cum trebuie interpretate rezultatele aflăm de la conf. dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală.

Pentru determinarea riscului de cancer de sân, medicul poate recomanda efectuarea unui test BRCA. Acesta se face dintr-o probă de sânge recoltată în mod obișnuit și poate identifica mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2. Cele două gene cercetate codează producerea unor proteine cu rol în repararea ADN-ului, protejând astfel împotriva apariției unor celule tumorale.

Riscul crescut de cancer de sân este interpretat de medicul genetician pe baza rezultatelor la testul BRCA, dar și pe baza istoricului familial. Riscul este crescut nu doar pentru cancer de sân, ci și pentru cel ovarian sau de pancreas, iar bărbații cu mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2 au și risc ridicat pentru cancerul de prostată. Este important ca, după un rezultat pozitiv, testarea să se extindă la fiecare membru al familiei, pentru o evaluare individuală a riscului de cancer.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri