De ce este importantă descretizarea raportului despre protestele din 10 august

Data publicării:
marcel vela - octav ganea 20191114120953_OGN_0538-01
Marcel Vela Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raportul despre protestele din 10 august 2018, desecretizat joi de Ministerul de Interne, poate grăbi procesul penal, pentru că ajută ancheta deschisă deja la DIICOT și poate da dreptul, inclusiv celor acuzați, să se apere, a explicat la Digi24 ministrul de interne, Marcel Vela. 

„Este esențial ca raportul să fi fost desecretizat. Suntem la dispoziția DIICOT pentru a ajuta și cu alte documente pe care le solicită în mod particular legate de această anchetă”, a spus Marcel Vela.

DIICOT a anunțat joi că raportul protestului 10 august, intitulat „Informarea privind manifestația de protest desfășurată în municipiul București în data de 10.08.2018”, și declasificat de MAI cuprinde evaluări cu privire la modul de derulare a evenimentelor și intervenția forțelor de ordine.

„Dacă dl. Fifor (fost ministru interimar de interne) ar fi desecretizat acest raport, până acum ar fi fost trimis la DIICOT și DIICOT l-ar fi folosit în ancheta penală. Faptul că nu a fost desecretizat a fost un impediment major într-o cercetare penală unde și cel care acuză, și cel care se apără are dreptul să dețină toate informațiile declasificate. Cele clasificate nu pot fi folosite în rechizitoriu și în procesul penal”, a explicat ministrul de interne.

Toate instituțiile solicitate au dat avizele solicitate de MAI pentru desecretizarea raportului „în câteva zile și chiar câteva ore”, a precizat Marcel Vela. „Putea și dl. Fifor să facă acest lucru”, a punctat ministrul de interne.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a afirmat că raportul cu privire la intervenţia forţelor de ordine de la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat încă din 31 ianuarie 2019, când MAI a stabilit că peste 90% din acest document nu mai avea caracter secret. „Restul de 10% depindea exclusiv de alte instituţii. Deci, azi, ministrul Vela nu a declasificat nimic. Au avizat doar alte instituţii acel rest de 10%. Întrebarea legitimă e de ce aceste alte instituţii s-au hotărât să facă asta taman acum, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale”, a scris Mihai Fifor, joi, pe Facebook, după ce noul ministru de interne a anunțat că a desecretizat raportul.

„Dl. Mihai Fifor ar trebui să prezinte solicitarea trimisă instituțiilor și refuzul respectivelor instituții. Așa, sunt doar simple cuvinte de campanie electorală, pe care le iau ca atare”, a replicat Marcel Vela la Digi24.

Citiți și:  Reacția DIICOT după declasificarea raportului MAI privind protestul din 10 august

Proteste 10 august. Cine e subsecretarul de stat din MAI care a ținut legătura cu Dragnea și ce s-a întâmplat cu el

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri