Sari la conținut

Când se răcește vremea

În țară, la noapte, cerul va prezenta unele înnorări în zonele joase de relief, unde, pe arii restrânse se va semnala ceaţă, şi va fi variabil la senin în rest. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări trecătoare pe crestele montane.

Temperaturile minime, mai ridicate decât cele normale în aceastã perioadã, se vor încadra, în general, între -4 şi 4 grade.

Mâine, în România, deşi valorile termice vor marca o scădere faţă de azi, îndeosebi în jumătatea de nord a ţării, vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă.

În vestul şi nord-vestul teritoriului vor fi înnorări persistente şi, mai ales dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţă, iar izolat vor fi burniţe sau ploi slabe. În rest, cerul va fi variabil, iar ceaţa se va semnala îndeosebi în a doua parte a intervalului. Vântul va sufla slab până la moderat.

Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 15 grade, iar cele minime între -5 grade în depresiuni şi 5 grade pe litoral.

În București, la noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 2...3 grade. Spre dimineaţă vor fi condiţii de ceață.

Mâine, vremea se va menţine mult mai caldă decât ar fi normal la această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi condiţii de ceaţă, mai ales noaptea. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 12 grade, iar cea minimă va fi de 1...3 grade.

Pe termen scurt, vremea rămâne caldă cel puțin până duminică. Maximele vor trece de 10 grade Celsius în fiecare zi, mai ales în sud și în est.

În ceea ce privește prognoza pentru următoarele trei luni, în ianuarie şi februarie, vremea va fi mai caldă în special în sud şi est. Ninsori mai multe vor fi în nord, nord-vest și centru.

În martie vor fi precipitații multe în toată țara. Va fi mai cald faţă de normal în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

Prognoza meteo până în 3 ianuarie 2016 pentru fiecare zonă a țării

BANAT

În perioada 21-28 decembrie, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a lunii decembrie, respectiv o medie regională de 5...9 grade ziua şi 1...3 grade noaptea, cu valori chiar şi mai ridicate în data de 23 decembrie. Pentru sfârşitul de an, dar şi în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de aşteptat maxime de 2...5 grade şi minime de -3...-1 grad, în medie. Precipitaţii locale, slabe cantitativ vor fi posibile în jurul datei de 27 decembrie, iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte din nou după 1 ianuarie.

CRIŞANA

Vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal în această perioadă din an în intervalul 21-28 decembrie, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 4...8 grade şi minime de 0...3 grade, cu valori chiar mai ridicate în data de 23 decembrie. O răcire a vremii este estimată a se produce după data de 29 decembrie, astfel că sfârşitul acestui an şi începutul de ianuarie vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 2...4 grade şi minime de -4...-2 grade, medie regională. În perioada 26-27 decembrie vor fi posibile precipitaţii locale, slabe cantitativ, iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte din nou după data de 1 ianuarie.

TRANSILVANIA

În perioada 21-28 decembrie, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a acestei luni, respectiv o medie regională a maximelor de 3...7 grade şi a minimelor de -2...0 grade, cu valori chiar şi mai ridicate în zilele de 23 şi 24 decembrie. Pentru sfârşitul de an, dar şi în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de aşteptat medii de 0...3 grade ziua şi -7...-3 grade noaptea. Precipitaţii slabe cantitativ şi trecătoare vor fi posibile în perioada 26-27 decembrie, iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte din nou după 1 ianuarie.

MARAMUREŞ

În perioada 21-28 decembrie, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a acestei luni, respectiv o medie regională de 4...7 grade ziua şi 1...3 grade noaptea, cu valori chiar şi mai ridicate în data de 23 decembrie. Pentru sfârşitul de an, dar şi în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de aşteptat maxime de 2...4 grade şi minime de -5...-2 grade, în medie. La începutul intervalului se vor semnala ploi locale, neînsemnate cantitativ. Precipitaţii slabe vor fi posibile şi în perioada 26-27 decembrie, iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte din nou după 1 ianuarie.

MOLDOVA

În prima săptămână a intervalului de referinţă, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a lunii decembrie, astfel că media maximelor va fi de 6...10 grade, iar a minimelor de 0...3 grade, temperaturi chiar mai ridicate fiind de aşteptat în data de 23 decembrie. Apoi, începând din 28 decembrie, este estimată o răcire a vremii care se va concretiza prin valori mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 1...4 grade ziua şi -5...-2 grade noaptea, mediat pe regiune. O creştere a probabilităţii pentru precipitaţii temporare, slabe cantitativ este estimată după data de 27 decembrie.

DOBROGEA

În perioada 21-28 decembrie, dar cu precădere în primele zile ale intervalului de referinţă, regimul termic va fi caracterizat de valori ce se vor situa peste mediile climatologice specifice în ultima decadă a acestei luni, urmând a se înregistra maxime de 5...11 grade şi minime de 2...5 grade, mediat pe regiune. Apoi, este estimată o răcire a vremii, astfel că la sfârşitul anului, dar şi în primele zile de ianuarie, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, respectiv o medie regională de 3...5 grade ziua şi -2...2 grade noaptea. Precipitaţii slabe vor fi posibile după data de 29 decembrie.

MUNTENIA

În perioada 21-27 decembrie, se va menţine vremea mult mai caldă decât ar fi normal în ultima decadă a acestei luni, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 7...12 grade şi minime de -1...3 grade, valori chiar mai ridicate urmând a fi în zilele de 23 şi 24 decembrie. După data de 28 decembrie este estimată o răcire a vremii ce va determina înregistrarea unor valori mai apropiate de mediile climatologic specifice, respectiv 2...5 grade ziua şi -4...-2 grade noaptea, mediat pe regiune. Precipitaţii slabe, locale vor fi posibile în perioada 28-29 decembrie şi după data de 1 ianuarie.

OLTENIA

Vremea se va menţine mult mai caldă decât în mod obişnuit în perioada 21-28 decembrie şi în special în zilele de 23 şi 24 decembrie, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 6...13 grade şi minime de -1...3 grade. Apoi, sunt estimate valori în scădere, astfel că sfârşitul de an, dar şi primele zile de ianuarie vor fi caracterizate de o vreme apropiată de normalul termic al perioadei, respectiv o medie regională de 2...5 grade ziua şi -4...-2 grade noaptea. Probabilitatea pentru precipitaţii locale, slabe cantitativ, va creşte în zilele de 28 şi 29 decembrie şi după data de 1 ianuarie.

LA MUNTE

În perioada 21-24 decembrie valorile de temperatură vor fi mult mai ridicate decât cele normale în ultima decadă a lunii decembrie, respectiv maxime de 3...8 grade şi minime de -3...0 grade, în medie. O răcire a vremii se va produce între 25 şi 28 ianuarie, regimul termic menţinându-se totuşi peste cel obişnuit, urmând ca scăderea temperaturilor să continue şi la sfârşitul anului şi în primele zile de ianuarie, când valorile vor deveni apropiate de mediile climatologic specifice, cu -3...0 grade ziua şi -9...-3 grade noaptea, în medie. La începutul intervalului vor fi precipitaţii mixte în nordul Carpaţilor Orientali. Probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare va creşte în zilele de 26 şi 27 decembrie şi în data de 29, apoi iar în primele zile ale noului an.