Metodă de înșelăciune pe internet, cu pagube de mii de lei

Data publicării:
telefon getty

Înșelăciunea a pornit de la un anunț pe internet. Cei trei tineri din Călărași ofereau locuri de muncă în străinătate. Rapid au apărut și primii doritori. Oamenii au fost convinși să le dea celor trei datele personale și copii după buletine. Pe numele acestor oameni, șarlatanii au făcut conturi pe site-ul unei companii de telefonie și au plasat comenzi pentru cele mai scumpe telefoane mobile.

„Au obținut 55 de abonamente și aparatele telefonice aferente acestora. Persoanele care au transmis copii după actele de identitate nu au avut cunoștință la momentul respectiv că pot fi înșelați prin această metodă”, a spus Nicolae Cristea, director adjunct la Direcția de Investigații Criminale.

Nici ridicarea comenzilor nu a decurs prea greu. Cei trei i-au convins pe angajații unei firme de curierat ca în schimbul a 100 de lei să nu ducă telefoanele la adresele din buletin, ci să le dea lor în diverse locuri ferite. Așa au reușit să obțină 55 de telefoane mobile, în valoare de 30.000 de euro, pe care mai apoi le-au vândut pe internet. 20 de oameni au crezut că fac o mare afacere dacă plătesc 1.500 de lei pe un telefon care în magazin costa 3.000 de lei.

Una dintre victime este o mamă care a vrut să își răsplătească fiul cu un telefon mobil performant pentru că băiatul luase o notă mare la examenul de bacalaureat. Acum femeia va rămâne fără telefonul mobil și e nevoită să vină la sediul DIICOT pentru a le da explicații procurorilor.

Polițiștii au descoperit înșelăciunea după ce oamenii care își făceau speranțe că vor pleca la muncă în Spania s-au trezit că au de plătit abonamente chiar și de 2.000 de lei. Compania de telefonie mobilă nu îi iartă pentru naivitatea lor. Trebuie să achite facturile, iar mai apoi să încerce să își recupereze banii în instanță.

„Foarte important este să nu se pună la dispoziția unor persoane copii după acte de identitate sau originalele acestora, ori conturi personale de acces la diferite aplicații. Cetățenii de bună credință Care au achiziționat aceste telefoane ar fi trebuit să vadă prețul real al acestora pe piață”, spune Nicolae Cristea, director adjunct la Direcția de Investigații Criminale.

La percheziții, polițiștii au găsit zeci de cutii, copii ale buletinelor și facturi ascunse în stâlpul unei porți. Ofițerii au folosit un aspirator ca să scoată de acolo contractele pe care tinerii le-au încheiat în numele oamenilor naivi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri