Radiografia primei zile de iarnă adevărată în România. Situația drumurilor. Ce urmează?

Data publicării:
DRUM INZAPEZIT VISCOL - 7204106-Mediafax Foto-Ciprian Sterian 1

FOTO: MediafaxFoto

Două tinere, dintre care una însărcinată, au murit pentru că Salvarea n-a putut ajunge la timp la ele. Ambulanţele fie au rămas înzăpezite, fie au răzbit cu greu prin nămeţi. Ambulanţa din Tulcea, care mergea la tânăra însărcinată din Ostrov a rămas blocată pe drum, iar până la sosirea celei de-a doua maşini a Salvării, din Constanţa, au trecut șase ore. Iar în cazul femeii de 25 de ani Vaslui, pentru care familia a sunat la 112, ambulanţa nu a putut parcurge decât jumătate din drum. Tânăra din Deleni a ajuns până la urmă la medici cu mașina Primăriei din localitate, dar era prea târziu. Deja nu mai respira. Medicii au încercat să o readucă la viaţă timp de 42 de minute, fără să reuşească.

În cazul unui băieţel de 3 ani din judeţul Buzău birocrația a fost cea care putea să-i pună viața în pericol. Ambulanţa care a plecat să-l ducă la spital nu a putut ajunge la el din cauza şoselei înzăpezite. O bucată de şosea la care drumarii s-au uitat şi-au ridicat din umeri: nu suntem responsabili de acest sector, deci nu-l deszăpezim. Abia după aproape patru ore copilul a ajuns la spital, unde a fost diagnosticat cu pneumonie.

Codul roşu de vreme rea a adus un viscol foarte puternic în judeţele Buzău, Brăila şi Vracea. Drumurile au fost închise după ce şoferii n-au mai putut să vadă nimic şi nu au mai putut ţine drumul drept. Un autocar şi un microbuz s-au răsturnat, iar autorităţile au decis în scurt timp să închidă circulaţia, ca să evite alte tragedii.

BUZĂU. Viscolul a transformat şoselele din Buzău în capcane infernale pentru şoferi. Puţin înainte de ora 6 dimineaţa, un autocar cu 33 de pasageri, care venea de la Chişinău, s-a răsturnat pe marginea Drumului European 85. Călătorii au fost duşi de autorităţi la un han din apropiere şi au aşteptat alte maşini care să îi aducă în Bucureşti.

Două ore mai târziu, la 25 de kilometri distanţă, către Urziceni, un microbuz cu şapte oameni la bord a derapat şi s-a blocat între nămeţi.

Vântul care a suflat şi cu 85 de kilometri pe oră în judeţul Buzău a fost inamic şi pentru maşinile de deszăpezire.

Urgia şi-a făcut de cap şi la Râmnicu Sărat. Primul drum naţional închis a fost DN22, care face legătura cu Brăila. La miezul zilei, pe drumul naţional 22 viscolul era atât de puternic, încât orice efort de deszăpezire era în zadar. În jurul prânzului, toate drumurile din judeţul Buzău au fost închise.

BRĂILA. Cumplit a fost şi în judeţul Brăila, acolo unde încă nu există contracte de deszăpezire. Regiunea a fost lovită puternic de viscol, astfel că mii de oameni au rămas izolaţi, când drumurile au fost pur şi simplu astupate cu zăpadă. Iar problemele au curs. Aproape o sută de localităţi nu aveau luni noapte nici apă şi nici curent electric şi nu le putea ajuta încă nimeni.

Alte persoane au rămas blocate pe drumurile naționale, unde zăpada ajungea chiar și la un metru.

Mașinile cu pâine au facut și ele cale întoarsă, iar magazinele au rămas neaprovizionate.

VRANCEA. Medicii s-au luptat toată ziua să ajungă la pacienţii lor aflaţi în afara oraşelor. Chemaţi la o femeie cu probleme cardiace şi la un copil cu febră, în judeţul Vrancea, nu au putut ajunge la bolnavi decât cu ajutorul blindatelor pe şenile ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Zeci de maşini au rămas înzăpezite pe mai multe drumuri. Prinşi de viscol la Focşani, unii dintre şoferi si-au lăsat maşinile în oraş şi au plecat inapoi, spre casă, pe jos.

Pe drumul care leagă oraşul Focşani de localitatea Petreşti, nici măcar utilajele de deszăpezire nu au putut înainta. Cei pe care viscolul i-a prins la oraş, n-au avut de ales: au fost nevoiţi să înfrunte nămeţii la pas ca să se poată întoarce acasă. Şi unii dintre şoferi şi-au abandonat maşinile şi au pornit pe jos în căutarea adăpostului.

Alţi şoferi s-au chinuit să-şi scoată autoturiSmele din nămeţi cu lopata, nemulţumiți de intervenția drumarilor.

Pe unele drumuri poliţiştii au făcut filtre şi nu au permis maşinilor să treacă, de teamă că şi mai multi oameni ar putea rămâne înzăpeziţi pe câmp.

În judeţul Vrancea au fost trimişi pe teren 160 de poliţişti şi jandarmi, precum şi peste 80 de utilaje, care curăţă drumurile judeţene şi naţionale.

GALAȚI. Drumuri înzăpezite şi localităţi fără energie electrică au fost şi în judeţul Galaţi, după doar câteva ore de ninsoare abundentă şi viscol puternic. Pe drumurile care leagă municipiul Galaţi de nordul judeţului, vizibilitatea nu a depăşit 20 de metri.

Drumul naţional care leagă Galaţi de Bârlad a fost închis după ce intervenţia maşinilor de deszăpezire s-a dovedit inutilă.

Nu doar drumurile din nordul judeţului au fost acoperite de zăpadă. Digul care face legatura între Galați şi Brăila a fost închis, iar utiliajele de deszăpezire abia au făcut faţă prin viscolul care suflă puternic.

Coada de maşini s-a întins pe jumătate de kilometru.

FOTO: MediafaxFoto

Nu a fost mai bine nici pe strazile din oraş. Zeci de maşini au rămas înzăpezite, iar autobuzele au avut întârzieri mari. Din cauza vântului puternic, mai mulţi copaci au fost smulşi din rădăcină şi au căzut peste maşini. Oamenii au aşteptat cu orele ca autorităţile să intervină.

TULCEA. Zece localități nu au curent electric și nu se circula, marți dimineață, pe niciun drum național și județean:

AUTOSTRADA ACCIDENTELOR. Autostrada Soarelui s-a transformat, din cauza viscolului, în drumul accidentelor! Şoseaua a fost închisă după ce mai multe TIR-uri, care nu au ţinut cont de vremea de iarnă, au mers cu viteză prea mare şi au derapat. Au urmat accidente în lanţ, provocate de şoferi care au ignorat avertizările oficiale şi au plecat la drum. Între timp, compania de drumuri a anunţat redeschiderea A2, între București și Lehliu.

Șoferii plecaseră dimineaţă la drum fără să ştie ce îi aşteaptă. Niciun echipaj de poliţie nu i-a avertizat că vor închide drumul, iar panourile infotrafic nu au funcţionat deloc. Mai multe TIR-uri au derapat și au blocat autostrada, îngreunând inclusiv accesul autospecialelor care ar fi trebuit să deszăpezească drumul.

Utilajele de deszăpezire au ajuns doar până la kilometrul 35. Iar în urma lor nu a trecut niciun camion cu sare sau material antiderapant. Şoferii nu vedeau nici la cinci metri în faţă, dar unii tot s-au aventurat să plece la drum. S-au format coloane de câteva sute de metri, dar mulți șoferi au înțeles că trebuie să oprească pentru că tamponările erau iminente.

Probleme au fost şi pentru locuitorii din zonă, nu doar pentru şoferi. Din cauza vântului, un copac a fost smuls din rădăcini și s-a prăbușit de un stâlp de tensiune. Sute de oameni au rămas fără curent electric între Lehliu și Fundulea. Defecţiunea va fi remediată abia după ce se mai domoleşte viscolul, iar electricienii vor putea reface firele de înaltă tensiune.

TRENURI ÎNGHEȚATE. Viscolul a îngheţat şi circulaţia trenurilor. Au fost anulate aproape 50 de garnituri care treceau prin Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Bucureşti şi Prahova. Alte zeci de trenuri au avut întârzieri uriaşe, iar călătorii din ele au tremurat de nervi şi de frig, blocaţi în câmp. CFR anunţă că şi marți, cel puţin 15 trenuri nu vor circula. Există posibilitatea ca numărul lor să crească.

Luni, la ora 8 dimneaţa, trenul Regio Făurei - Galaţi a rămas blocat în câmp, la 40 de kilometri distanţă de staţia de plecare. 60 de pasageri au încremenit de frig aproape şapte ore în compartimentele neîncălzite.

În jurul orei 15, pasagerii au fost urcaţi într-un tren care venea de la Bucureşti şi mergea la Galaţi. Era plin cu alţi călători care au îngheţat ore întregi în gara Făurei până când ceferiştii au reuşit să deblocheze un macaz înţepenit.

Alte două trenuri, unul de Braşov, altul de Bucureşti, care au plecat de dimineaţă din Galaţi au rămas blocate în judeţul Brăila. Când şi-au dat seama că nu pot lupta cu viscolul, ceferiştii au luat măsuri.

Din cauza restricţiilor, călătorii care trebuiau să plece din Galaţi au fost nevoiţi să îşi anuleze drumul.

Căile Ferate Române îi sfătuiesc pe cei care vor să plece la drum să sune la birourile de informaţii ca să afle dacă trenurile nu sunt cumva anulate.

Vremea aspră a adus haosul şi în aeroporturi. Trei curse au fost anulate pe Aeroportul Otopeni, altele au decolat şi cu sute de minute de întârziere. Cel mai grav a fost la Timişoara. Zece zboruri au fost anulate şi multe au avut întârzieri care au ajuns la trei ore.

Mesaje, imagini şi fotografii din zonele afectate de ninsorile din ţară am primit şi de la telespectatorii Digi24. Ele arată forţa cu care a lovit iarna, dar și mobilizarea slabă a autorităților.

Și colac peste pupăză, în plin viscol, Gazprom a livrat României cu 30% mai puţin gaz decât au cerut autorităţile de la Bucureşti. Nu suntem însă afectaţi, pentru că importăm puţin metan rusesc, iar diferenţa este acoperită uşor cu rezerve proprii. România a înmagazinat până în octombrie un miliard de metri cubi de gaze naturale în plus faţă de plan.

Dacă marți ninsorile şi vântul îşi pierd puterea, după o zi în care au răscolit 10 judeţe, meteorologii avertizează că vremea nu ne dă niciun răgaz: vin zile în care mercurul termometrelor va scădea până la minus 26 de grade.

SITUAȚIA DRUMURILOR, MARȚI, ORA 6:00

Circulaţia este în continuare închisă pe 19 de drumuri naţionale, din cauza condiţiilor meteo. Maşinile pot intra pe Autostrada Soarelui, pe tronsonul Lehliu - Fetești, unde se circulă în condiţii de iarnă. Cele mai mari probleme sunt în judeţele Vrancea, Vaslui şi Tulcea. Totodată, din cauza vântului puternic, toate porturile din judeţul Constanţa sunt închise traficului maritim, respectiv fluvial.

DN2B Buzău - Galaţi,

DN22 Râmnicu Sărat (jud. Buzău) - Babadag (jud. Tulcea),

DN22D Horia (jud. Constanţa)

DN23 Focşani - Măicăneşti (jud. Vrancea),

DN21 Brăila - Slobozia (jud. Ialomiţa),

DN2N Bogza - Dumbrăveni (jud. Vrancea),

DN23B Măicăneşti - Ciorăşti (jud. Vrancea),

DN23A Gologanu - Mărtineşti (jud. Vrancea),

DN24 Tişiţa (jud. Vrancea),

DN24D Tuluceşti - Vârlezi (jud. Galaţi),

DN21A Bărăganu (jud. Brăila) - Ţăndărei (jud. Ialomiţa),

DN11A Podu Turcului (jud. Bacău) - Bârlad (jud. Vaslui),

DN22E I.C.Brătianu (jud. Tulcea),

DN22F Izvoarele - Nalbant (jud. Tulcea),

DN22A Cataloi (jud. Tulcea) - Saraiu (jud. Constanţa),

DN24A Huşi - Murgeni (jud. Vaslui),

DN24B Huşi - Albiţa (jud. Vaslui),

DN25 Tecuci - Şendreni (jud. Galaţi),

DN2F Bacău - Ivăneşti (jud. Vaslui)

DN67C Novaci - Rânca (jud. Gorj).  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate