Un MIG 21 Lancer s-a prăbușit la un show aviatic la baza aeriană Borcea. Pilotul a murit

Data actualizării: Data publicării:
MIG prabusit baza aeriana Borcea 10 070718

Un avion de vântătoare de tip MIG 21 Lancer s-a prăbușit sâmbătă la un show aviatic la baza aeriană 86 Borcea din județul Călărași. La impactul cu solul s-au auzit două explozii care au fost urmate de un incendiu, au povestit martorii oculari. Pilotul a murit, dar tot mai multe mărturii spun că a preferat să facă niște manevre suplimentare decât să se catapulteze, pentru a evita ca avionul să cadă peste oameni.

Un martor ocular a trimis fotografii (clic pe prima imagine pentru a le vedea pe toate celelalte) pe numărul de Whatsapp al Digi24:

MIG prabusit baza aeriana Borcea 9 070718
MIG prabusit baza aeriana Borcea 9 070718

ACTUALIZARE 15:30 Din cauza incendiului declanșat la impactul avionului cu solul, a luat foc vegetația uscată din jur. Ard circa 10 hectare de miriște și la fața locului intervin pompierii.

ACTUALIZARE 15:10 Un martor ocular a povestit la Digi24 că pilotul a părut să facă niște manevre pentru a evita prăbușirea avionului în zona cu oameni. Citiți relatarea aici.

De altfel, colegii pilotului cred că cel mai probabil a fost vorba de o defecțiune tehnică a aeronavei, nicidecum de o eroare de pilotaj.

Citiți și:  Filmul unei tragedii. Eforturile supraomeneşti ale pilotului-erou care a protejat 3.000 de oameni

ACTUALIZARE 15.15. Locotenent-comandorul Florin Rotaru avea 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești, anunță MApN, într-un comunicat.
„Aeronava pilotată de acesta s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat pe aerodromul militar Borcea”, se mai spune în textul citat.

Citiți și: Cine este pilotul decedat și ce experiență avea

ACTUALIZARE 15:00 Parchetul Militar a deschis o anchetă. Ministrul apărării Mihai Fifor este în drum către Baza Borcea. El a declarat la Digi24 că pilotul se numea Florin Rotaru și și-a exprimat condoleanțe pentru familie. „Astfel de evenimente ne îndurerează. În momentul de față sunt în desfășurare proceduri specifice, vom comunica mai multe informații după aceea”, a spus ministrul. El a mai anunțat că, așa cum prevede procedura, toate aparatele de tip MiG-21 Lancer sunt consemnate la sol.

ACTUALIZARE 14:50 Jurnalistul Adelin Petrișor publică prima imagine cu MiG-ul prăbușit

ACTUALIZARE 14:22 Pilotul avionului a murit carbonizat, potrivit unor surse din cadrul pompierilor și al echipajelor de ambulanței.  Anterior, alte surse indicau că pilotul ar fi reușit să se catapulteze.

ACTUALIZARE 14:10 Baza aeriană a fost evacuată și toate exercițiile din cadrul Zilei Porților Deschise au fost sistate.

ACTUALIZARE 14:00 Potrivit unor informații inițiale, pilotul ar fi reușit să se catapulteze, după ce mai întâi ar fi făcut câteva manevre în încercarea de redresare a avionului. 

Citiți și: Accidente aviatice cu aeronave militare, în România


După cum reiese din imagini, avionul s-a prăbușit pe un câmp din apropierea bazei

Cel puțin 4.000 de oameni asistau la show-ul aviatic. Baza Borcea este foarte aproape de Autostrada Soarelui, iar prăbușirea a avut la 5-6 km de autostradă.

Un alt avion MIG-21 Lancer aparținând bazei aeriene 86 s-a prăbușit în urmă cu un an în apropiere de aeroportul Kogălniceanu, dar pilotul a reușit să se catapulteze.

După 1990, peste 20 de avioane de tip MIG s-au prăbușit în România. Avioanele MiG 21 sunt de peste cinci decenii și jumătate în dotarea armatei române. În 1962 au fost achiziţionate primele aeronave de acest fel şi până în momentul de faţă, România a avut câteva sute de MiG-uri.

MiG-21 Lancer este o variantă îmbunătățită a clasicului MiG-21, avion de fabricație sovietică. Sunt avioane vechi, iar armata română încearcă să le înlocuiască treptat.

Citiți și:  Câte MIG-uri s-au prăbușit până acum, câți piloți au murit și câte mai are România în uz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri