Filmul unei tragedii. Eforturile supraomeneşti ale pilotului-erou care a protejat 3.000 de oameni

Data actualizării: Data publicării:
MIG prabusit baza aeriana Borcea 3 070718

Show aerian cu final tragic. Un avion de vânătoare MiG 21 Lancer s-a prăbuşit, la scurt timp după ce decolase de la o bază militară din judeţul Călăraşi. Pilotul a făcut tot posibilul să nu îi pună în pericol pe cei aproape 3.000 de oameni care participau la eveniment. Parchetul Militar a dechis o anchetă pentru a stabili cauzele tragediei. În urma accidentului aviatic, toate aparatele de zbor MiG21 ale Aviaţiei Române vor rămâne la sol.

Ora 13:30, Baza Aeriană 86 Borcea. Aproape 3.000 de oameni veniţi pentru Ziua Porţilor Deschise privesc înmărmuriţi cum un avion se prăbuşeşte.

Pilotul participa la un zbor demonstrativ, în momentul în care n-a mai putut să controleze avionul de tip Mig21 Lancer.

Citiţi şi:

MiG prăbușit la show-ul aviatic de la Baza Borcea | Ce a povestit un martor ocular

Cine este pilotul care a decedat în tragedia aviatică de la Baza Borcea

Accidente aviatice cu aeronave militare, în România

FOTO. Prima imagine cu MiG-ul prăbușit

Avionul s-a prăbușit la 8-9 km de baza aeriană. Martorii spun că pilotul este un adevărat erou. A încercat, din toate puterile, să evite ca prăbușirea să aibă loc chiar în bază, așa că a dus avionul undeva cât mai departe, în câmp, unde s-a prăbușit.

Un telespectator Digi24 a filmat momentul prăbuşirii avionului şi explozia care a urmat. Zece hectare de miriște au fost cuprinse de flăcări.

George Weisman, martor ocular: „Chiar în secunda aceea, scosesem telefonul să filmez, neştiind ce va urma să se întâmple. Nu s-a auzit nimic înainte. După ce s-a prăbuşit, s-au auzit două explozii”.

Spectatorii de la show-ul aviatic au fost evacuați de urgență, pentru a face loc echipelor de salvare.

Primii sosiți la fața locului au fost medicii de pe Ambulanță. Ei au fost cei care au constatat decesul pilotului. Va urma o serie de anchete pentru a se ajunge la o concluzie cu privire la acest accident aviatic.

Colegii pilotului sunt convinşi că acesta nu a făcut nicio greşeală, iar cea mai probabilă cauză a prăbuşirii e o defecţiune a avionului.

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale: „Nicio aeronavă a Forţelor Aeriene Române nu iese la zbor dacă are probleme tehnice. Aparatele de zbor pe care le operează Forţele Aeriene sunt aparate de zbor în perfectă stare de funcţionare, atent verificate, fără probleme tehnice. Toate aparatele sunt oprite de la zbor. E o procedură specifică”.

Pilotul care şi-a pierdut viaţa avea 36 de ani şi peste 400 de ore de zbor la activ. Locotententul comandor Florin Rotaru era căsătorit şi avea doi copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri