Victor Ponta, despre cartelele preplătite: „O furtună într-un pahar cu apă”

Data publicării:
ponta la digi

„Nu susțin pentru că nu e nevoie. E o furtună într-un pahar cu apă. Am văzut titluri voit în confuzie apropo de interceptarea cartelelor. Oamenii cu mintea la ei știu că de interceptat cu mandat de la judecător se interceptează și astăzi. Dacă judecătorul dă voie se interceptează și o cartelă preplătită”, a spus prim-ministrul Victor Ponta.

„Ceea ce s-a discutat încă de anul trecut și s-a decis în CSAT, problema e aplicarea pentru că nu e așa simplă, este un sistem care există în 17 țări europene deja, unde trebuie să arăți un document.

Sistemul există, strigătele cu „aoăleu, ce vreți să faceți” e ce face domnul Gușă dacă vrea să-și ia cartelă din Germania sau din Franța. Trendul este foarte clar de a avea numele celui care își cumpără cartelă.

Ce s-a decis în CSAT-ul de anul trecut, și tot căutăm o soluție de punere în aplicare, este cum se face în practică. Acum avem deja 12 milioane de cartele și e imposibil să spui: toți care aveți cartele preplătite veniți acum să vă înregistrez.

În al doilea rând, problema este sistemul de desfacere, acum cartelele se vând în toate chișcurile. Trebuie să-i spui fiecărui vânzător de la chioșc să aibă un sistem prin care să înregistreze. Nu funcționează.

În al treilea rând, eficiența reală. Ideea există de mult, e aplicată în majoritatea țărilor europene, noi avem o problemă de aplicare. De ce a vrut domnul Ghiță să fie mai interesant, de ce s-au găsit tot felul de deștepți care să comenteze necitind despre ce e vorba, asta ține de farmecul politicii românești”, a mai spus Victor Ponta.

Despre celelalte trei propuneri respinse a afirmat că de anul trecut s-au căutat soluții efective de aplicare și că în acest moment nu e nici o soluție pentru cele 12 milioane de cartele preplătite.

„Acum n-avem nicio soluție cu cele 12 milioane de cartele. Eventual putem să aplicăm pe viitor, după ce se face infrastructura prin care fiecare chioșc care vinde o cartelă să o înregistreze. Să o înregistreze cumpărătorul, nu să înregistreze convorbirea. Vedeți, problema este de la ambivalența termenului”, a adăugat premierul.

El a recunoscut că în momentul acesta nu are soluții practice.

„Mai întreb ceva. Cei care au ieșit să critice bănuiesc că au abonament. Cartelele pre-pay sunt ale tinerilor, ale celor cu venituri mai reduse, pentru că ai o anumită limită. Fiul meu are 11 ani și are o cartelă pre-pay ca să nu vorbească toată ziua la telefon. Dar ele sunt folosite și în scopuri infracționale. Nu e nimic rău dacă fiul meu vrea o cartelă pre-pay să meargă cu mine sau cu mama lui să-și noteze a cui cartela. Dacă face o glumă proastă și sună la 112 e bine să se știm a cui e cartela”, a conchis Victor Ponta.

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă vrea puteri sporite pentru serviciile secrete. El spune ca va depune o iniţiativă legislativă care să permită serviciilor secrete să intercepteze cartelele telefonice preplătite. Camera Deputaților a respins definitiv, în 16 aprilie, o inițiativă similară celei pe care deputatul PSD Sebastian Ghiță spunea ieri că o va depune, pentru ca serviciilor secrete să li se permită să intercepteze convorbirile de pe cartelele telefonice preplătite. Votul din Legislativ a fost astfel dat după ședința din CSAT din august 2012, în care premierul Victor Ponta a spus că s-ar fi adoptat o decizie în acest sens.

Citiți și: Victor Ponta: Înregistrarea convorbirilor prin cartele pre-plătite, decisă de CSAT în mandatul lui C. Antonescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri