CSM critică impozitarea pensiilor speciale şi ameninţă cu sesizarea Curţii Constituţionale

Data actualizării: Data publicării:
lia savonea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

CSM critică dur intenţia Ministerului Finanţelor de impozitare a pensiilor speciale. Consiliul Superior al Magistraturii consideră că eventuala impozitare a pensiilor procurorilor şi judecătorilor ar afecta grav statutul magistratului.

Consiliul precizează într-un comunicat de presă că în majoritatea statelor există obligația constituțională de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații.

"În jurisprudența Curții Constituționale a României, cu referire și la decizii ale instanțelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant și fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților contravine principiului independenței justiției, fiind o măsură neconstituțională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale", susţine CSM.

Potrivit sursei citate, eventuala impozitare a pensiilor magistraţilor ar contravine independenţei justiţiei: "Garantarea existenței, stabilității și cuantumului pensiei magistraților este un corolar al dispozițiilor legislative speciale privind statutul magistraților, inclusiv al celor care instituie incompatibilități și interdicții pe care legea le stabilește în sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei".

Totodată, CSM aminteşte că funcția de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior. 

"Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații și care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au, fiindu-le interzise activități ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-și crea o situație materială de natură să le ofere după pensionare menținerea unui nivel de viață cât mai apropiat de cel avut în timpul activității, aspecte tranșate în repetate rânduri în jurisprudența Curții Constituționale", potrivit sursei citate.

Concret, CSM arată că incompatibilitățile, interdicțiile, responsabilităţile și riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii impun acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept.

"Apărând independența judecătorilor și procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaționale și a Curții Constituționale cu un conflict juridic de natură constituțională", conchide Consiliul Superior al Magistraturii.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici vrea să introducă o „taxă de solidaritate” pe toate pensiile mai mari de 10 000 de lei. Printre cei care vor fi vizați de această măsură se numără magistrații, personalul navigant, funcționarii publici parlamentari, corpul diplomatic, funcționarii curții de conturi și personalul auxiliar din instanțe. În schimb, nu se atinge nimeni de pensiile speciale ale parlamentarilor, care în unele cazuri depășesc 10.000 de lei.

La nivelul ministerului de Finanțe nu s-a stabilit încă procentul „taxei de solidaritate”. Această taxă ar putea fi cuprinsă între 30% și 50%.

Nu vor fi impozitate pensiile militarilor, care nu sunt plătite din sistemul public de pensii, dar nici pensiile parlamentarilor care sunt „indemnizații pentru limită de vârstă”, plătite din bugetul Parlamentului. În unele cazuri pensiile parlamentarilor depășesc 10 000 de lei, în funcție de numărul de mandate și se cumulează și cu pensiile din sistemul public pe care le încasează aleșii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri