Documentul OFICIAL care arată că recomandările GRECO sunt obligatorii pentru statele membre

Data actualizării: Data publicării:
180215_TUDOREL_TOADER_CONFERINTA_002_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul justiției, Tudorel Toader, insistă că recomandările GRECO nu sunt obligatorii, numai că în regulamentul organismului Consiliului Europei, revizuit în vara anului trecut, scrie negru pe alb că statele membre trebuie să se conformeze.

180215_TUDOREL_TOADER_CONFERINTA_002_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Regula nr. 30 din Regulamentul de procedură GRECO spune așa:

Conformarea la recomandări:

  1. Membrii GRECO trebuie să se conformeze cu recomandările făcute în raportul de evaluare și să le pună în practică în întregime într-o limită de timp stabilită de GRECO
  2. În conformitate cu articolul 15, paragraful 6, al Statutului, membrii trebuie, în decurs de 18 luni după adoptarea raportului de evaluare, să transmită GRECO un raport de prezentare a situației care să arate măsurile luate pentru a da curs recomandărilor din raportul de evaluare. GRECO va examina aceste rapoarte și va decide dacă s-a dat curs sau nu recomandărilor făcute.

Documentul GRECO poate fi consultat aici.

Într-o postare publicată pe Facebook  vineri seară, ministrul justiţiei anunţa că a cerut Grupului să-i transmită comunicatul oficial în care ar fi transmis României că are obligativitatea de a se conforma recomandărilor. Ministrul spune că ar fi primit drept răspuns doar confirmarea unei corespondenţe electronice cu presa la nivelul secretariatului GRECO. Poziţia lui vine după ce GRECO a comunicat, într-un răspuns trimis către Digi24, că recomandările instituţiei nu sunt opţionale, aşa cum afirmase ministrul justiţiei, în Senat. În raportul publicat de GRECO, ţara noastră figurează printre ţările care au regresat în lupta împotriva corupţiei.

Într-un răspuns transmis de GRECO la solicitarea Digi24, instituţia îl contrazice pe ministrul justiţiei, Tudorel Toader:
Echipa GRECO care a pregătit proiectul de raport al evaluării ad hoc s-a întâlnit cu toate autorităţile naţionale relevante, inclusiv cu ministrul justiţiei, şi a ascultat cât mai multe păreri cu putinţă. Proiectul de raport a fost ulterior discutat în amănunt şi adoptat de GRECO, ţinându-se cont de părerea autorităţilor române şi a tuturor celorlalte 48 de state membre. Recomandările GRECO nu sunt opţionale”.

Reacţia instituţiei europene vine după ce ministrul justiţiei a spus că raportul este unul orientativ şi nu poate impune reguli legiuitorului român.

„Raportul GRECO a fost transformat într-o temă politică mult mediatizată și cu prea multe inexactități. Exprim speranța că raportul e realizat de experții GRECO, fără contribuții venite din spațiul național. Expertul GRECO nu poate să treacă peste voința legiuitorului național, voință verificată de CCR”, spunea Tudorel Toader zilele trecute în Senat.

În raportul publicat de GRECO, ţara noastră figurează printre ţările care au regresat în lupta împotriva corupţiei. În bilanţul activităţii pe anul trecut, instituţia notează că au fost iniţiative legislative care au anulat reformele aplicate anterior în acord cu recomandările anticorupţie ori au fost lansate reforme ale căror consecinţe ar putea duce la încălcarea standardelor anticorupţie. De asemenea, GRECO spune că încrederea cetăţenilor în instituţiile statului s-a erodat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri