Magistrații continuă protestele

Data publicării:
protest magistrati bucuresti

Magistraţii nu cedează şi continuă protestele până când Ordonanţa 7, cea despre care spun că le ameninţă serios independenţa, va fi abrogată. Pe zi ce trece, tot mai multe instanţe şi parchete din ţară anunţă că se alătură demersului. Vineri, în faţa Curţii de Apel Bucureşti au protestat magistraţi de la multe instanţe.

Circa 100 de magistrați din București au stat o jumătate de oră pe scările din fața Palatului de Justiție. A fost un protest tăcut, nu s-a strigat nimic, nu s-au afișat pancarte.

La Constanţa, protestul a avut loc pe treptele Judecătoriei, iar la Cluj-Napoca aproape două sute de procurori, judecători, avocaţi şi profesori de drept s-au strâns în faţa Palatului de Justiţie. În municipiul Sibiu, magistraţii au fost susţinuţi de comunitatea „Vă vedem din Sibiu” care a aplaudat minute în şir, strigând „Cinste lor, cinste magistraţilor”, relatează News.ro.

Nu este pentru prima dată când magistrații protestează. Au făcut-o și miercuri seară, dar și săptămâna trecută au ieșit, la fel, pe treptele Curții de Apel. Ei spun că această OUG 7 le-ar putea bloca activitatea, pentru că sunt interzise delegările pe funcțiile de conducere. Magistrații spun și că le este pusă în pericol independența. O altă nemulțumire este legată de faptul că OUG 7 a fost adoptată fără ca ei să fie consultați.

Protestele s-au extins, au avut loc în 24 de județe. Citiți și:  Protestele magistraților se extind în mai mult de jumătate de țară

Sunt diverse forme de protest: unii aleg să iasă în fața instanțelor, iar în alte situații, magistrații își suspendă activitatea în anumite intervale orare. La DIICOT, de pildă, procurorii se ocupă doar de cazurile urgente, patru ore pe zi, până la 8 martie.

Pe de altă parte, ministrul justiţiei s-a întâlnit vineri la Guvern cu premierul Viorica Dăncilă, ca să discute despre ordonanţa de urgenţă care a scos magistraţii în stradă. O vizită scurtă, de nici 15 minute, în care Tudorel Toader ar fi trebuit să-i prezinte premierului proiectul cu schimbările. Asta în timp ce procurori şi judecători au cerut abrogarea în totalitate a ordonanţei 7.

Citiți și:  Ce spun oamenii de rând despre protestele magistraților

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri