Parchetul General a reclamat anul trecut tergiversarea dosarului Microsoft la Inspecția Judiciară

Data actualizării: Data publicării:
170704_CSM_PROCURORI_Mihaela Moraru Iorga_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul General a reclamat la Inspecția Judiciară tergiversarea dosarului Microsoft încă din septembrie 2017, potrivit unui comunicat publicat astăzi. Este vorba despre dosarul investigat de procurorul de caz Mihaiela Moraru Iorga. Șapte foști miniștri acuzați în acest dosar au scăpat de acuzații pentru că faptele s-au prescris înainte ca procurorul să îi pună sub acuzare.

170704_CSM_PROCURORI_Mihaela Moraru Iorga_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comunicatul Parchetului General:

„Având în vedere comunicatul Direcției Naționale Anticorupție nr. 106/VIII/3 din 1 februarie 2018 privind instrumentarea cauzei cunoscută generic sub denumirea “dosarul Microsoft”, precum și solicitările mass-media de a furniza un punct de vedere în legătură cu soluțiile de clasare dispuse, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a primit o informare din partea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu modul de instrumentare a cauzei cunoscută generic sub denumirea „dosarul Microsoft”, precum și cu măsurile întreprinse de către conducerea DNA  în data de 17 iulie 2017.

În data de 20 septembrie 2017 - pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017 - procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat, în calitate de titular al acțiunii disciplinare, Inspecția Judiciară cu privire la săvârșirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. t coroborat cu art. 991 alin. (1) și (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă) de către procurorul Moraru Iorga Mihaela. Sesizarea privește mai multe aspecte, printre care și modul de instrumentare a cauzei menționate anterior.”

Acuzațiile la adresa a șapte foști miniștri ai educației au fost clasate. Este vorba despre Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu și Daniel Funeriu, foști miniștri ai educației, Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG, Dan Nica și Adriana Țicău, foști miniștri ai Comunicațiilor.

Noul procuror care a preluat dosarul a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris. În cazul lui Daniel Funeriu, s-a constatat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost trimiși în judecată în dosarul Microsoft. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Pe același subiect:

ROMÂNIA FURATĂ. Tunul de 67 de milioane de dolari din afacerea Microsoft. Unde s-au dus banii dați de trei guverne

Eroarea din dosarul Microsoft. Cum au ajuns şapte foşti miniştri să scape de acuzaţii

Prima reacție a Mihaielei Iorga, procurorul care a instrumentat dosarul Microsoft, după ce toți miniștrii au scăpat de acuzații

Eroare în dosarul Microsoft. C.T. Popescu: Kovesi să iasă şi să explice

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri