Socrii lui Cherecheș au fost arestați preventiv. Ea - pentru dare de mită, el - pentru că a ajutat-o „moral și financiar”

Data actualizării: Data publicării:
BAIA MARE - PRIMAR - CUNUNIE CIVILA - 9 SEP 2023
Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Foto: Inquam Photos / Ghita Porumb

ACTUALIZARE 17 29. Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

ACTUALIZARE. Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, au fost reținuți pentru 24 de ore, după ce soacra edilului a fost prinsă în flagrant, miercuri, de procurorii DNA, în timp ce i-ar fi dat mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj 50.000 de euro, pentru o sentinţă mai blândă în dosarul ginerelui său. Bărbatul acesteia are calitatea de complice.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data 09 noiembrie 2023, a doi inculpați (soț și soție), în sarcina cărora s-a reținut săvACTUALIZARE 17 29. Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.ârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită”, a transmis, joi, DNA.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarele:

În data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

În contextul menționat mai sus, în data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În aceste demersuri, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

„Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 09 noiembrie 2023, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a mai transmis DNA.

------------------------------------------------------------------------

ȘTIREA INIȚIALĂ

Soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, prinsă în flagrant, miercuri, de procurorii DNA, în timp ce i-ar fi dat mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj 50.000 de euro, pentru o sentinţă mai blândă în dosarul edilului, a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată instanţei cu propunere de arestare preventivă, potrivit unor surse judiciare citate de News.ro.

Femeia a fost prinsă în flagrant delict la un mall din Cluj-Napoca, când îi dădea 50.000 de euro mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj care ar urma să pronunţe sentinţa definitivă într-un dosar care îl vizează pe primarul municipiului Baia Mare.

Suma de bani ar fi o primă tranşă din banii promişi în schimbul unei sentinţe mai blânde.

Atât soacra primarului Cherecheş, cât şi soţia acestuia au fost audiate timp de mai multe ore la DNA Cluj.

În acest dosar, Cherecheş a fost condamnat, în 2022, de Tribunalul Cluj, la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, precum şi interzicerea unor drepturi, între care şi cel de a ocupa funcţia de primar. Decizia nu este definitivă, iar în 19 octombrie Curtea de Apel Cluj a amânat pronunţarea.

Reacția lui Cherecheș

Primarul din Baia Mare s-a declarat surprins la aflarea veștii că soacra sa a fost prinsă în timp ce dădea mită. A spus că acest lucru ar fi o „cretinătate” și nu a exclus să fie o „manevră intenționată” chiar și din partea soacrei.

„Habar n-am despre ce e vorba. Deci mi se pare o prostie... Dacă a făcut aşa ceva, oricum n-a făcut-o în numele meu, să i se aplice prevederile legale, cât de drastice, că lucrurile astea mi se par nişte cretinităţi. Mi se pare o chestie care un om normal n-are cum să o facă, adică trebuie să fii tâmpit... Lăsaţi-mă să vorbesc cu nevastă-mea să văd despre ce e vorba... acum am aflat, de două minute (...) cu soacra n-am vorbit... de când m-am însurat. Că n-am vreme, stă în alt oraş, nu stă în Baia Mare”, a declarat, pentru Antena 3, Cătălin Cherecheş.

Întrebat dacă ştia că soacra sa o cunoaşte pe mama judecătoarei din dosarul său, Cherecheş a replicat: ”Da de unde să ştiu eu că o cunoaşte, că trebuia să îmi spună şi mie că o cunoaşte”.

„Hărnicii din astea de doi lei mi se par, o dată, în defavoarea mea, pe de altă parte nu e exclus să fie vreo manevră din asta...chiar intenţionat făcută, chiar şi de soacră, dacă aşa a fost...”, a afirmat el.

Întrebat de ce ar face soacra sa aşa ceva intenţionat, el a răspuns: ”Nu ştiu, eu nu cred decât în mama şi în Dumnezeu, că tata a murit”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri