Ciolacu, despre finanțările de la Budapesta primite de fundațiile liderilor UDMR: „E ceva ilegal?”

Data actualizării: Data publicării:
ciolacu mirat
Președintele PSD Marcel Ciolacu. Foto: INQUAM Photos/ Ilona Andrei

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, întrebat într-o conferință de presă despre finanțările primite de la Budapesta de fundații care au legături cu UDMR, că „statul român trebuie să facă la fel și să nu se mai plângă”.

„Nu am studiat foarte mult problema. Am dat-o și eu la partid să vedem exact. E ceva ilegal? Sunt lucruri ilegale acolo? Eu n-am ce să comentez. Este imoral? Foarte posibil. Atunci, cred că statul român trebuie să facă la fel și să nu se mai plângă”, a declarat președintele PSD.

Digi24.ro a scris despre banii pe care fundații și asociații conduse de lideri UDMR sau apropiați ai acestora au primit finanțări de la guvernul maghiar. Printre fundațiile care au beneficiat de finanțare se numără și una condusă chiar de ministrul Mediului, Tanczos Barna. Mai multe milioane de euro de la Guvernul Ungariei au ajuns în Transilvania prin Fundația Mens Sana din Miercurea Ciuc, condusă de acesta. În localitatea unde s-a născut Kelemen Hunor, președintele UDMR, Fundația Mens Sana a construit Academia Secuiască de Hochei pe Gheață, cu finanțare de la Guvernul Ungariei. Tot prin această Fundație, Budapesta a contribuit cu circa 2,3 milioane de euro pentru dotarea unui centru de chirurgie intervențională la Spitalul Județean Miercurea Ciuc.

„Toate finanțările care vin de la Budapesta către asociații sau fundații sunt finanțări legale. În niciun caz nu ar fi acceptat aceste fundații finanțări ilegale. Nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele. Toate patinoarele sunt deschise pentru cei care vor să patineze. Investiția pentru intervenții chirurgicale la spitalul din Miercurea Ciuc este pentru toți cetățenii României”, a declarat în urmă cu câteva zile ministrul Tanczos Barna.

De altfel, guvernul maghiar pompează, de mulți ani, sute de milioane de euro din fonduri guvernamentale într-o uriașă rețea de fundații și persoane fizice din Transilvania. Mare parte dintre aceste fundații sunt conduse chiar de lideri ai UDMR.

Citește și Rețeaua lui Viktor Orban. Cum pompează guvernul de la Budapesta sute de milioane de euro în fundațiile UDMR

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri