Dan Voiculescu spune că va depune jurământul ca senator săptămâna viitoare

Data publicării:
dan 20voiculescu 20mediafax-43759

Dan Voiculescu a câștigat alegerile din 9 decembrie pentru un loc în Camera superioară a Parlamentului, dar a invocat motive de sănătate pentru a nu depune jurământul o dată cu ceilalți aleși.

Miza acestei decizii, spun specialiștii, este dosarul în care este judecat pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, care a fost mutat de la Înalta Curte de Casație și Justiție anul trecut, când și-a dat demisia din Senat, și unde a revenit o dată cu publicarea în Monitorul Oficial a rezultatelor scrutinului din 9 decembrie.

„Eu am lipsit câteva zile, de fapt nu sunt singurul care nu a depus jurământul (...) Ulterior, unii s-au făcut mai repede bine, au venit mai repede, eu săptămâna viitoare depun jurământul şi totul intră în normal, nu sunt motive de nervozitate”, a răspuns Dan Voiculescu, atunci când a fost întrebat când îşi va rosti jurământul în calitate de senator nou ales, potrivit Mediafax.

Traseul dosarului I.C.A.

După ce BEC a validat alegerile din 9 decembrie, dosarul a fost trimis la Înalta Curte, instanţa care are competenţa de a-i judeca pe demnitari. Acum, avocaţii lui Dan Voiculescu se luptă să demonstreze că acesta nu este parlamentar.

Pe 21 decembrie 2012, după câștigarea alegerilor, Dan Voiculescu a anunţat pe blog că nu va depune jurământul şi nu va participa la activităţile curente din cauza unor probleme de sănătate. Numai refuzul unui senator de a depune jurământul atrage după sine pierderea mandatului, spune Regulamentul Senatului, ceea ce nu e şi cazul lui Dan Voiculescu.

El are mandat de senator, dar nu şi-l poate exercita, adică nu poate participa la lucrări, nu poate vota, nu poate iniţia legi sau moţiuni. Legea nu prevede un termen pentru depunerea jurământului, aşa că situaţia incertă poate fi prelungită oricât, dacă există motive medicale.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în 2008, sub acuzaţia de spălare de bani şi mai multe fapte de corupţie în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Dosarul s-a aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, și se afla aproape de termenul final, când Dan Voiculescu a demisonat din Senat. Procesul s-a transferat la Tribunal, unde a bătut pasul pe loc prin numeroase amânări.

Capetele de acuzare ale DNA

În acest dosar, Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator, este acuzat de folosire a influenței date de această funcție pentru a obține foloase necuvenite și pentru spălare de bani, ambele în formă continuată, în ceea privește privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (I.C.A)

În această cauză, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 13 inculpați. Potrivit procurorilor, privatizarea I.C.A. A fost făcută prin subevaluarea bunurilor Institutului cu aproximativ 7,8 milioane de euro.

În proces s-au constituit parte civilă Agenția Domeniilor Statului și statul român, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Potrivit DNA, ultima instituție s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 222,2 de milioane lei, echivalentul a aproape 60,5 milioane de euro.

Suma reprezintă prejudiciul efectiv cauzat în urma privatizării, respectiv 7,8 milioane de euro, la care a fost adăugat folosul de care a fost lipsită partea civilă în sumă de 52,7 milioane de euro, valoare determinată de evoluţia pieţei imobiliare în perioada 2003-2006.

Premierul Victor Ponta a comentat decizia instanței

Săptămâna trecută, primul ministru Victor Ponta, jurist de profesie, spune că Tribunalul București nu trebuia să trimită dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu este acuzat că a păgubit statul cu peste 60 de milioane de euro prin privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, la instanța supremă.

„Eu m-am uitat cu ochiul unui jurist şi cred că decizia judecătorului de la tribunal a fost o decizie greşită şi ar trebui CSM, cine se ocupă, să vadă de ce a dat acea decizie. Cât domnul Voiculescu nu e senator, se judecă la instanţa obişnuită, când devine senator, merge la curtea supremă (...) Nu poţi să fii şi senator, şi nesenator”, a declarat premierul într-o emisiune televizată.

Expertul anticorupție Laura Ștefan a declarat marțea trecută, la Digi24 că, potrivit normelor internaționale, premierul nu are voie să se pronunțe asupra unor decizii ale instanței, așa cum a făcut-o în cazul dosarului lui Dan Voiculescu, transferat la Înalta Curte de Casație și Justiție. În plus, Laura Ștefan s-a declarat convinsă că, dacă instanța supremă va decide să judece această cauză, Dan Voiculescu, ales senator, dar care nu a depus jurământul pentru a intra în exercițiul funcției, își va da iar demisia din Parlament.

„Normele internaționale sunt foarte clare în această chestiune, domnul Ponta este la început și o să învețe, așa cum le-au învățat toți premierii și miniștrii de-a lungul timpului: atunci când ești ministru, cu atât mai mult premier, nu ai voie să te exprimi cu privire la hotărâri judecătorești, încercând să faci să planeze asupra respectivelor hotărâri o presupunere din partea publicului că ele ar fi greșite. Lucrurile astea sunt scrise alb pe negru și, din punct de vedere al sistemului judiciar, ele sunt cunoscute și cvasicunoscute peste tot”, a explicat Laura Ștefan, expert anticorupție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri