Mircea Cărtărescu: Președintele Iohannis are o șansă atât de mare încât nu-și poate permite s-o rateze

Data publicării:
carta

Eu cred că,în acest moment politic românesc, Președinția reprezintă viitorul, iar Parlamentul reprezintă trecutul. Este o falie între viziunea Parlamentului, care este o viziune a unor oameni ai trecutului, oameni care – cei mai mulți dintre ei – au participat la acest sistem ticăloșit, această hidră a corupției, și care poate că și participă mai departe. Singurul instrument împotriva lor a fost independența justiției și această independență a justiției eu continui să cred că este opera lui Traian Băsescu. Continui să cred acest lucru. Bineînțeles, cu mărginirea ei. Probabil că unii dintre cei din tabăra lui Băsescu au fost protejați și așa mai departe. Cu toate acestea, în principiu, independența justiției de aici vine, cred eu”, a spus Mircea Cărtărescu.

Această sabie este acum în mâna președintelui Iohannis. De el depinde foarte mult, de el depinde viitorul nostru, și aspectul nostru și în interior și în exterior. Aspectul de lume normală și civilizată. Este o șansă atât de mare încât președintele Iohannis nu-și poate permite s-o rateze. Dacă o va rata, dacă va arăta cum mulți se tem – la fel de slab ca președintele Constantinescu, să spunem – va fi o catastrofă pentru noi toți. Eu cred că în momentul acesta, cu toate că nu este fără îndoială un președinte perfect, nu se arată în cele câteva luni de când a venit, cu toate acestea eu cred că trebuie sprijinit de toate forțele democratice din România, pentru că este singurul care merită sprijinit sau cel puțin care nu și-a ratat această șansă până acum, pentru că partidele celelalte încă sunt partide amfibii, scufundate până la o înălțime sau alta în trecut”, a subliniat scriitorul.

Întrebat de jurnalistul Luca Niculescu dacă acest efort al luptei împotriva corupției nu ar putea să aibă un rezultat asemănător cu cel din Italia din urmă cu 25 de ani, iar după o decadă a ajuns la putere Silvio Berlusconi, Mircea Cărtărescu a răspuns că preferă să vadă binele din societate.

Ea ține și de societatea noastră, dar eu prefer să văd binele din această societate. Sigur, corupția mare se hrănește din corupția mică, sau cel puțin are legătură cu ea. Omul de pe stradă poate e obișnuit să dea bani la doctor sau la profesor și așa mai departe. Noi asta am moștenit din Imperiul Otoman. Și toate țările care au fost parte a Imperiului Otoman, iată Grecia, iată Turcia însăși, au această ambiguitate legislativă, o serie de legi pe care parcă le respectă, dar de fapt le fentează, iar dedesubt e alt sistem – al mitei și al corupției. Totuși, nu toți oamenii au această mentalitate. Părinții mei, de pildă, care erau oameni foarte simpli, m-au învățat să nu pun mâna pe niciun petic de ac, pe niciun fir de ață care nu este al meu. Și cred că mii și zeci de mii de copii încă sunt învățați acest lucru de către părinții lor. Eu nu cred că mentalitatea românească se caracterizează prin corupție, prin furt și prin mită. Cred că de fapt oamenii cinstiți prevalează, numai că oamenii cinstiți au prostul obicei de a sta într-un colțișor și de a-i lăsați pe ceilalți să ia puterea”, a spus Mircea Cărtărescu.

În continuare, Luca Niculescu a spus că, după mișcarea electorală din 16 noiembrie 2014, iar acum cu evenimentele din Parlament și cu arestările din ultima perioadă, ar fi fost de așteptat o mișcare de protest în stradă mai puternică.

Eu cred că oamenii cinstiți din România și din diaspora deja au cucerit o mare victorie prin ultimele alegeri prezidențiale și au învățat că se poate. Eu am mare încredere în acest nou spirit popular. Este revoluția oamenilor cinstiți, după părerea mea”, a răspuns scriitorul Mircea Cărtărescu.

Citiți și Mircea Cărtărescu, despre cartea la care lucrează în prezent: Un foarte mare poem despre o lume paralelă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri