Moise Guran, criticat că a intrat în politică. Alţi jurnalişti care au făcut acest pas

Data publicării:
moise guran - inquam - ganea - crop
Moise Guran Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Moise Guran, cel mai nou politician al României, a fost criticat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Organizația i-a reproșat că a afectat imaginea întregii bresle atunci când a recunoscut, într-o intervenție la Digi24, că a lucrat la programele politice ale USR și PLUS încă din 2018, dar că abia acum două zile a renunțat definitiv la jurnalism. Moise Guran nu este singurul care a făcut trecerea de la presă la politică. L-au precedat Corina Crețu, Gabriela Firea, Robert Turcescu și Rareș Bogdan, ca să dăm doar câteva exemple.

Moise Guran lasă în urmă cariera de 20 de ani pentru a intra în politica pe care de multe ori a privit-o cu ochi critic. În urmă cu cinci ani, vedea altfel lucrurile.

Nu detest nimic mai mult decât un jurnalist care își abandonează meseria pentru a intra în politic”, scria Moise Guran pe Facebook în 19 octombrie 2015.

Era reacția lui la o informație lansată de fostul jurnalist Robert Turcescu, care spunea că Moise Guran ar fi fost inclus într-un sondaj pentru alegerile din 2016 la Primăria Capitalei. Pe lângă trecerea de la presă la politică, cei doi mai au ceva în comun. Ei au moderat dezbateri electorale între prezidențiabili. Moise Guran chiar anul trecut, când i-a avut invitați pe Dan Barna, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor.

În 2009, în turul 2 al prezidențialelor actualul parlamentar PMP Robert Turcescu, pe atunci încă jurnalist, punea întrebari candidaților la Cotroceni Traian Băsescu și Mircea Geoană.

Un alt jurnalist intrat nu demult în politică este Rareș Bogdan. Primăvara trecută s-a înscris în Partidul Național Liberal și a candidat la alegerile pentru Parlamentul European. Acum șase ani, era de partea cealaltă a baricadei: modera dezbaterea electorală dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta care candidau la președinție.

Și Mădălina Dobrovolschi a renunțat jurnalism pentru politică. A devenit în anul 2016 purtatorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis și a demisionat din funcție anul trecut. În al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2014, Mădălina Dobrovolschi modera dezbaterea finală dintre Iohannis și Ponta.

Alt exemplu de jurnalist intrat în politică este Gabriela Firea. S-a înscris în Partidul Social Democrat în 2012 și patru ani mai târziu devenea primar general al Capitalei.

Citiți și: Victor Ponta, despre intrarea în politică a lui Moise Guran: O să vadă repede diferența dintre a spune cum trebuie făcut și a face

Rareş Bogdan, despre intrarea în politică a lui Moise Guran: Îl asigur că aici trebuie să doarmă cu pistolul sub cap

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri