Video N. Dan: PSD a blocat împrumutul PMB pentru căldură. Apreciez echilibrul premierului Ciucă. O să avem timp pentru metafore în campanie

Data publicării:
nicusor dan
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Foto: captură video Digi24

Primarul Capitalei Nicușor Dan a spus că nu a avut un „conflict verbal” cu premierul Nicolae Ciucă, care i-a transmis să-și rezolve problemele privind funrizarea de căldură și apă caldă, odată cu cererea PMB de a se împrumuta pentru plata datoriilor Termoenergetica către Elcen. El în schimb a acuzat PSD pentru blocajul instituțional în care ministrul de finanțe Adrian Câciu l-ar fi trimis „la Coaliție” pentru rezolvarea problemei, iar în acest timp Marcel Ciolacu i-ar fi spus să discute cu oficialul din Guvern.

„Între mine și premierul Ciucă n-a fost niciun conflict verbal. A fost cu ministrul de finanțe și cu președintele PSD, pentru că ei au fost de fapt cei care au blocat tot acest împrumut încă din vară, când putea să fie la prima rectificare, la cea din august, când fuseseră discuții în comitetul interministerial.

Eu apreciez echilibrul domnului Ciucă și faptul că și-a dat seama că e o problemă pe care trebuie s-o rezolve”, a spus Nicușor Dan.

Primarul Bucureștiului spune că situațiile cu avarii și întreruperi la furnizarea de agent termic în Capitală vor fi mai puține în acest sezon rece.

„Mesajul este că, din păcate, astfel de situații vor fi și iarna asta. Iarna asta va fi puțin mai bine ca anul trecut, așa cum iarna din 2021 a fost puțin mai bine decât iarna lui 2020. Puțin mai bine înseamnă că gradul de inconfort o să fie la mai puțini oameni ca iarna trecută, dar fizic nu se poate mai mult. Am spus-o și în campania electorală.

Pe 2022, prețul total al gigacaloriei o să fie undeva la 1.100 de lei, încă nu este avizat de ANRE. Bucureștenii vor plăti 350 de lei. Diferența de aproape 750 de lei o să fie suportată de Primăria Municipiului București. Asta înseamnă mai bine de 1,5 miliarde de lei cât am plătit acum în 2022. Asta este ce poate să facă Primăria.

Știm ce să facem, numai că în administrația publică tot timpul este un decalaj între ce este în prezent și toate procedurile pe care trebuie să le faci”, a afirmat Nicușor Dan.

Edilul Capitalei a spus că l-a căutat la telefon pe liderul PSD Marcel Ciolacu „de vreo 4-5 ori încă de anul trecut” pe subiectul căldurii din București.

„Am comunicat la toată lumea: prim-ministru, șef de partid de guvernare, ministru de finanțe, că nu ne ajung banii până la sfârșitul anului pe termie, ceea ce s-a și întâmplat. N-am reușit să am o discuție cu domnia sa la momentul acela. Anul acesta m-am întâlnit la diverse evenimente, am schimbat câteva cuvinte. În esență, ministrul de finanțe mă trimitea la Coaliție, Coaliția mă trimitea la Coaliție”, a mai precizat acesta.

Despre o posibilă susținere a sa la alegerile locale din 2024 pentru un nou mandat de primar, Nicușor Dan a spus că „toate declarațiile politice care vin de la diverși actori politici mă interesează mai puțin în momentul acesta”.

„Trebuie să facem diferența între administrativ și politic. Din punct de vedere administrativ, la nivelul Municipiului București există o Coaliție care mai are majoritate în Consiliul General, care e formată din PNL, USR, PMP și funcționează foarte bine. Toate declarațiile politice care vin de la diverși actori politici mă interesează mai puțin în momentul acesta. O să avem timp în campanie electorală peste un an și jumătate să ne dăm replici, să facem metafore”, a declarat primarul.

Despre recenta decizie a Guvernului de a mări plafonul de îndatorare a PMB pentru plata datoriilor din termie, Nicușor Dan a spus că anterior a fost blocat de PSD prin ministrul de finanțe Adrian Câciu și președintele social-democraților, Marcel Ciolacu.

„Marcel Ciolacu este șeful politic al ministrului de finanțe Câciu și blocajul instituțional a fost la Ministerul de Finanțe”, a mai spus acesta.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri