Negocieri PSD-PNL. Ciolacu, despre taxa pe lux: PNL nu vrea, vedem de unde găsim bani. Ciucă: Am decis să alocăm 7% pentru investiții

Data actualizării: Data publicării:
Lideri PSD și PNL la negocieri.
La negocierile PSD – PNL nu s-a ajuns la un consens cu privire la introducerea unei taxe pe lux. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Marcel Ciolacu a spus, joi seara, că PNL se împotrivește introducerii unei taxe pe lux. Totuși, președintele social-democrat speră că se vor găsi soluții pentru creșterea pensiilor și alocațiilor. La rândul său, Nicolae Ciucă, propunerea PNL de premier, a declarat că la negocierile PNL-PSD s-a deciz alocarea a 7% din PIB pentru acoperirea acestor cheltuieli și pentru investiții.

Întrebat despre taxa pe lux, a persoanelor care dețin mari averi, Marcel Ciolacu a spus joi seară că în continuare PNL se opune acestei inițiative, și speră că finanțiștii PNL și PSD vor găsi soluții pentru a acoperi creșterea pensiilor și a alocațiilor.

„În continuare, Partidul Național Liberal are părerea că nu trebuie nicio taxă și atunci vom vedea ce soluții găsesc finanțiștii și de la PNL și de la PSD să acoperim (creșterea pensiilor și a alocațiilor – n.red.) fără să intre nicio taxă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă, propunerea PNL de premier, a declarat, tot joi seara, că în negocierile cu PSD şi UDMR s-a stabilit să existe o alocare de 7% pentru investiţii în programul de guvernare, în bugetul anului viitor.

„Am încheiat o rundă consistentă de negocieri. Am reuşit să înaintăm pe aspecte care erau în dezbatere la nivelul coaliţiei. S-au făcut paşi importanţi atât pe ceea ce înseamnă pachetul social, cât şi pe ceea ce înseamnă faptul că agreem să găsim soluţii astfel încât nu creştem taxele şi am stabilit să avem un procent de 7% (din PIB – n.red.) pentru investiţii în programul de guvernare, în bugetul anului viitor, şi cred că ceea ce este cel mai important - un calendar, astfel încât până joi să avem Guvern. (...) S-a stabilit termenul limită astfel încât joi să avem un Guvern”, a spus Ciucă, la Palatul Parlamentului.

Ciolacu spune că PSD vrea taxă pe lux: „Luxul și prostia se plătesc”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, duminica trecută, după o nouă rundă de negocieri cu liberalii, că în prezent se fac simulări pentru mărirea pensiilor și a alocațiilor, și a dat asigurări că românii vor avea parte de „multe majorări de la 1 ianuarie”.

În ceea ce privește o eventuală taxă pe lux, liderul social democraților spune că aceasta reprezintă „o taxă modică” pe care cei cu venituri mari și-o vor permite: „Luxul și prostia se plătesc”. Președintele social-democrat a adăugat că PSD susține în continuare acest lucru.

„Nu a spus nimeni nici de mașini, nici de proprietăți, nici de 150.000 de euro. Sunt active de lux în România, venituri excepționale, care ar trebui impozitate. Dacă ajungi să câștigi peste 1 milion de euro, este normal să existe o taxă de solidaritate. Nu vorbim de taxe noi, ci de o taxă modică pe care și-o pot permite cei cărora li se va aplica. Există o discrepanță imensă în societate în acest moment, dar nu se atinge nimeni de veniturile medii ale românilor.

Cred că la un moment dat va trebui să renunțăm la excepțiile din Codul Fiscal și să avem un sistem unic de impozitare, așa cum este în toată Europa. Luxul este lux, iar după cum știți și dumneavoastră, luxul și prostia de obicei se plătesc”, a spus Ciolacu.

La rândul său, președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, că liberalii au agreat forma finală a principiilor programului de guvernare cu PSD, iar printre acestea se regăsesc creșterea pensiilor cu un procent peste 7%, alocații mai mari și de asemenea mai mulți bani pentru investiții, modificări ce ar trebui să intre, odată agreate, în vigoare de la 1 ianuarie.

Totodată, premierul Cîțu a spus că rămâne în vigoare cota unică de impozitare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri