Reacție dură după ce Șerban Nicolae l-a acuzat de nazism pe Klaus Iohannis: „Istoria Holocaustului nu este subiect de campanie”

Data publicării:
171128_SERBAN_NICOLAE_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Institutul Elie Wiesel reacționează la o declarație controversată a senatorului PSD Șerban Nicolae, care l-a acuzat de nazism pe președintele Klaus Iohannis.

La o emisiune televizată, Nicolae a vorbit despre „exterminarea PSD-iștilor, pe un model de acum 70-80 de ani” și a susținut că Iohannis ar putea să vină cu un set de legi precum cele adoptate de naziști în 1935.

Faptul ca dl Iohannis si-a pus un gand exterminarea PSD-istilor, pe un model de acum 70-80 de ani, uitand sau neuitand un asemenea mod de gandire care baga de-a valma simpatizanti si votanti PSD si vorbeste in termeni de disparitie, ma gandesc ca maine-poimaine vine si cu legile de la Nurnberg sa fie tacamul complet”, a spus Șerban Nicolae, potrivit Realitatea.net.

În noiembrie se vor împlini 15 ani de la asumarea de către președintele României a Raportului final al Comisiei “Elie Wiesel”. A fost un moment de resetare oficială față de istoria și memoria Holocaustului din România. Prin urmare, cu atât mai grave sunt astăzi afirmațiile senatorului Șerban Nicolae la un post de televiziune, prin care sugera că președintele României Klaus Iohannis plănuiește să introducă legile anti-semite de la Nürnberg din timpul lui Hitler”, arată un comunicat al institutului Elie Wiesel.

Astfel de afirmații, chiar și într-o campanie electorală, nu fac decât să îndepărteze România de valorile și principiile democrației. Nu considerăm că aduc voturi, ci creează false dispute. Istoria Holocaustului nu este și nu poate fi subiect de campanie”, se mai arată în comunicat.

Nu este pentru prima dată când lideri social-democrați încearcă să facă o asociere între Iohannis și nazism.

Senatorul PSD Liviu Pop, fost ministru al Educației, a spus anul trecut că preşedintele Klaus Iohannis a condus o organizaţie care este un „continuator” al unui grup nazist și că are aceste informaţii „de pe net”. Forumul German, la care făcea Pop referire, a respins aceste acuzații.

O fostă consilieră a premierului demis Viorica Dăncilă, Dana Rozalia Varga, a postat, în august, pe pagina de Facebook o fotografie în care președintele Klaus Iohannis era comparat cu dictatorul nazist Adolf Hitler. Deși postarea a fost ștearsă la scurt timp după, fotografia s-a viralizat pe rețelele de socializare. ALDE, partidul din care făcea parte Varga, i-a cerut lui Dăncilă să o demită.

Institutul Elie Wiesel a reacționat și în acest caz, arătând că „dezaprobă gestul unei persoane publice cu funcție de demnitar, care încearcă în scop politicianist să acrediteze asemănări între președintele Iohannis și dictatorul nazist”.

Fostul ministru Ilan Laufer l-a acuzat de antisemitism pe Iohannis, după ce șeful statului nu l-a numit pentru un nou portofoliu în Guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri