Sighiartău: Dacă nu se mai poate discuta varianta Florin Cîțu – premier, urmează să vedem și alte variante, inclusiv în discuții cu PSD

Data publicării:
Robert Sighiartău
Robert Sighiartău. Foto: Inquam Photos / Silviu Filip

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău a declarat, marți, la Digi24, că deși consideră că varianta de premier cea mai sănătoasă pentru partid este președintele Florin Cîțu, aceștia pot discuta și despre alte variante, inclusiv în negocierile cu PSD, dacă se va decide un astfel de mandat.

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău a spus că „nu există posibilitatea” să facă parte dintr-un guvern cu Marcel Ciolacu premier de săptămâna viitoare.

„BPN PNL a dat un mandat președintelui partidului, prim-vicepreședinților și secretarului general să înceapă negocierile cu PSD și să încercăm să formăm o majoritate guvernamentală în jurul unui premier al PNL.

Nu știu de unde vin aceste informații că noi am accepta ca PSD să aibă premier în primii doi ani de zile, pentru că nu există această posibilitate. Această informație face rău partidului, președintelui partidului și acestei coaliții care se formează și care trebuie să se bazeze pe încredere”, a declarat Sighiartău, la Studio Politic.

Întrebat dacă Florin Cîțu este una dintre variantele PNL pentru a conduce mai departe acest guvern cu PSD, Sighiartău a răspuns: „Președintele partidului normal că este o variantă și este susținut de partid. Înțeleg că cei de la PSD au invocat anumite argumente împotriva nominalizării lui Florin Cîțu, dar eu cred că se poate discuta”.

„Mai mult decât atât, mai avem și alte variante de premier. Este Nicolae Ciucă, sunt prim-vicepreședinții partidului care au experiență guvernamentală politică și pot conduce Guvernul României, deci variante sunt.

Nu ne blocăm în negocieri, vrem să dăm un guvern și premierul. Normal că noi vom merge cu varianta Florin Cîțu, în primul rând pentru că este președintele partidului iar dacă nu putem obține acest lucru, mai departe sunt variante care pot fi votate de către BPN.

Vom discuta în această seară în Bex cum decurg negocierile și eventual de un mandat de negociere a structurii guvernului și există posibilitatea să votăm o propunere de premier din partea PNL.

Deși cred că se mai poate discuta varianta Florin Cîțu, cel mai sănătos pentru această coaliție ca președintele partidului să fie și premier, dacă nu, normal că urmează să vedem și altă variante în discuțiile inclusiv cu cei de la PSD”, a mai afirmat liberalul.

Acesta a spus că Nicolae Ciucă e o propunere sănătoasă de premier.

„Nu văd un posibil premier tehnocrat în acest moment, iar PNL își dorește premier din partid”, a conchis liderul PNL.

Liberalii au programată o ședință a conducerii marți seara, în care trebuie să discute variantele de premier.

 

Florin Cîțu a declarat că „noi vrem să dăm primii premierul". „Președintele are atribuțiile de a alege premierul. Noi vom veni cu o variantă, ne vom înțelege cu cei de la PSD, trebuie să mergem cu un nume. Este un premier al Coaliției. Nu va merge PNL cu un premier la Cotroceni. Atunci nu mai are sens să facem Coaliție”, a declarat Florin Cîțu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că exclude posibilitatea ca Nicolae Ciucă să fie premier pentru următorii trei ani și că așteaptă decizia PNL de a accepta rotația premierilor celor două partide la guvernare.

Președintele Klaus Iohannis nu îi va chema la consultări pe liderii partidelor până când cele trei formațiuni care negociază viitoarea guvernare nu vor agrea o singură propunere de prim-ministru, au declarat, pentru Digi24.ro, surse oficiale. 

 

Acest lucru îi îngreunează lui Florin Cîțu strategia sa personală de a obține nominalizarea ca premier, având în vedere că PSD nu acceptă ca el să conducă din nou guvernul, mai ales unul din care să facă parte liderii social-democrați, după ce tot aceștia au votat moțiunea de cenzură care a dus la demiterea fostului Guvern Cîțu. 

Președintele PNL, încă premier interimar, a cedat luni seara, la Palatul Victoria, în cadrul întâlnirii cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, postul de premier către președintele PSD, în ideea ca rotația de premieri să înceapă cu social-democrații. Cîțu a preferat această variantă pentru că, potrivit calculelor sale, deocamdată nu se poate impune pe sine ca prim-ministru dar încearcă să blocheze și șansele lui Nicolae Ciucă de a fi desemnat, din nou, pentru șefia Guvernului.

Citește și Lucian Bode spune că Nicolae Ciucă ar putea fi propus de PNL pentru funcția de premier

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri