Amnistie și grațiere. USR îi cere lui Iohannis să participe la toate ședințele de Guvern din decembrie

Data actualizării: Data publicării:
170118_IOHANNIS_GRINDEANU_16_INQUAM_Octav_Ganea
Klaus Iohannis a participat în ianuarie 2017 la o ședință de Guvern, când premier era Sorin Grindeanu, în care a vorbit despre „doi elefanți” în încăpere: amnistia și grațierea. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR îi solicită președintelui Klaus Iohannis să participe la toate ședințele de guvern din luna decembrie pentru a preveni adoptarea OUG-ului privind amnistia și grațierea, arată partidul într-un comunicat. În ianuarie 2017, șeful statului a participat la o ședință de guvern și a împiedicat adoptarea unei astfel de ordonanțe, însă la finalul lunii a fost emisă OUG 13 „noaptea ca hoții”, așa cum au acuzat sutele de mii de oameni care au protestat.

170118_IOHANNIS_GRINDEANU_16_INQUAM_Octav_Ganea
Klaus Iohannis a participat în ianuarie 2017 la o ședință de Guvern, când premier era Sorin Grindeanu, în care a vorbit despre „doi elefanți” în încăpere: amnistia și grațierea. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Chiar dacă doamna Dăncilă a declarat că nu intenționează să dea o ordonanță de amnistie, este contrazisă de declarațiile altor lideri PSD care susțin că ordonanța este un subiect de actualitate. USR va face tot ce depinde de noi dacă această OUG va apărea, dar până atunci fiecare forță responsabilă din societate să încerce să blocheze un astfel de demers, care ar însemna din punctul nostru de vedere sfârșitul democrației. Solicităm președintelui României să utilizeze la maxim toate atribuțiile legale pe care le are și să participe pe parcursul lunii decembrie la fiecare ședință de Guvern”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

USR mai spune că „în loc să se ocupe de amnistie și grațiere pentru Liviu Dragnea și alți penali, Guvernul ar trebui să se concentreze pe pregătirea președinției Consiliului UE, ca România să nu se facă de râs în fața Europei”.

„Constituția prevede că președintele poate prezida ședințele de guvern în care se discută despre politică externă, apărarea țării sau asigurarea ordinii publice, sau în alte situații, la solicitarea premierului. Cu o lună înainte de preluarea președinției Consiliului UE, în ședințele de Guvern ar trebui să se discute despre probleme de politică externă, la care președintele trebuie să fie prezent. USR consideră că odată, cu preluarea președinției Consiliului UE, cu reflectorul Europei asupra României, va fi mult mai greu pentru Liviu Dragnea să oblige Guvernul să adopte această ordonanță de salvarea a infractorilor”, se precizează în comunicat.

Potrivit informațiilor Digi24 de săptămâna trecutăPSD este decis să dea o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere și trebuie stabilit doar momentul oportun. Nu este exclus ca Executivul sa adopte ordonanţa în luna ianuarie 2019, atunci când România va prelua președinția Consiliului UE. Potrivit informațiilor Digi24, OUG ar urma să fie adoptată fără transparență, adică textul nu va fi pus în dezbatere publică, și va fi asumată de PSD.

Citește și

Declarații contradictorii în PSD despre amnistie și grațiere: Nu am avut nicio discuţie/ Dăm şi amnistia şi graţierea, ca să ne lămurim

Greblă, el însuși cu dosar la ICCJ, despre amnistie şi graţiere: Nişte măsuri minime reparatorii trebuie să existe

Amnistie și grațiere. Klaus Iohannis: O astfel de OUG ar declanșa o criză politică fără precedent

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri