Clădirea istorică distrusă și transformată ilegal în sediul Primăriei Sectorului 3

Data actualizării: Data publicării:
cladire primarie sect 3

Şcoala Primară Comunală „Constantin Bozianu", monument istoric ridicat în anul 1867, a fost distrusă şi transformată ilegal în sediu administrativ al Sectorului 3. Judecătorii au analizat situaţia, au confirmat ilegalitatea, dar degeaba: bucata de istorie nu mai există, iar primarul care a girat distrugerea a jurat credinţă Constituţiei şi legilor ţării chiar din clădirea mutilată.

Două semnături ministeriale şi orgoliul unui primar au distrus o poveste adevarata trăită de generaţii de elevi, pe parcursul a... trei secole. O poveste începută in ziua de 1 mai 1867, în Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti, sub titulatura... „Şcoala Primară Comunală şi Căminul Cultural <<Constantin Bozianu>>". Încă scrie la fel pe frontispiciul dinspre strada Dudeşti. Niciunde nu scrie însă că academicianul Constantin Bozianu, cel mai marcant intelectual al Principatelor Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti a militat vehement pentru educarea copiilor din mahalalele Bucureştiului. Și tot niciunde nu se spune că Bucureştiul modern, din sud, s-a construit chiar în jurul şcolii „Constantin Bozianu”, din mahalaua Dudeşti - Cioplea! Astăzi însă, unii dintre politicienii care conduc sau au condus România nu dau doi bani nici pe identitatea culturală! Cu voia primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, şi a miniştrilor Daniel Barbu şi Ecaterina Andronescu... istoricul stabiliment „Şcoala Primară Comunală şi Căminul Cultural <<Constantin Bozianu>>" a fost mutilat. Nu mai există.

„Tot ce s-a întâmplat acolo încalcă Legea Monumentelor istorice de la A la Z”, spune Roxana Wring, consilier municipal al Capitalei.

Scăpată din cele două Războaie Mondiale, de cutremure şi demolările comuniste, dorită de aristocraţia vremii şi apreciată de regele Carol, cocheta şcoală din mahalaua Dudeşti a fost închisă în anul 2002 şi... ignorată de toate autorităţile locale şi centrale perindate în fruntea culturii româneşti.

„A fi un bun ministru al culturii înseamnă să fii în primul rând incoruptibil, să fii foarte prudent, şi totodată, extrem de combativ”, declară Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii

Între anii 2012 şi 2013, Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, i-a permis Primăriei sectorului 3 să modifice destinaţia istorică a clădirii. Şi chiar dacă legea monumentelor istorice prevede că declasarea unui imobil de patrimoniu se face numai cu avizul favorabil al Secţiunii Evidenţă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi cu acordul plenului Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, ministrul de atunci al Culturii, Daniel Barbu, a semnat ordinul de declasare a fostei şcoli... fără acordul respectivelor entităţi.

„Daniel Barbu a fost ministru al culturii. Este senator din sectorul 3. Avea toate datele ca să fie un ministru al culturii foarte bun. Şi ce-a reuşit? A reuşit să fie singurul ministru al culturii cu SPP-işti după el”, spune Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii.

„Prin ordin de ministru s-a hotărât declasarea parţială. Ce înseamnă declasarea parţială? Adică respectarea faţadei monumentului şi intervenţie în spatele faţadei, prin dărâmarea unor ziduri şi ridicarea unui nou ansamblu”, afirmă Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii.

Administraţia Sectorului 3 a profitat de semnăturile miniştrilor şi, sub pretextul „consolidării şi modernizării imobilului istoric Şcoala Numărul 80", a început să distrugă şcoala şi... să-şi pregătească noul sediu administrativ.

„Statul român este, de fapt, principalul vinovat al distrugerii patrimoniului”, spune Roxana Wring, consilier municipal al Capitalei.

Pe 15 aprilie 2014, primăria a semnat contractul cu constructorul. Cum nu a mai fost, însă, vorba despre reconsolidarea şcolii, ci despre amenajarea birourilor funcţionarilor primăriei, preţul lucrării s-a modificat de la 2,9 milioane de euro, cât fusese validat iniţial de Consiliul Local, la... 3,9 milioane de euro. Un preţ piperat, de 3.200 de euro pe metrul pătrat, care a urcat noul sediu al primăriei sectorului 3 în topul celor mai scumpe clădiri administrative din ţară.

„Şantierul care a fost întreprins acolo nu numai că a dărâmat partea din spate a monumentului, dar a intervenit capital şi pe faţadă. Actualmente, faţada a ajuns de nerecunoscut. Nu mai are nimic din elementele originale. Acoperişul s-a modificat, ferestre termopan au apărut, deci linia arhitecturală nu mai este aceeaşi”, spune Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii.

Proiectul girat de primarul Robert Negoiţă şi de secretarul Marius Mihăiţă a distrus complet acoperişul şi corpul din partea de nord a clădirii, a transformat interiorul într-un opulent mini-mall şi a desfinaţat terenul de sport, folosit de elevii actualei Şcoli Generale Numărul 80, din vecinătate, pentru amenajarea parcării primăriei.

„Mă bucur să fi reabilitat această clădire care arăta, într-un fel, jalnic. Îşi riscau vieţile cei care treceau prin zonă, pentru că deja, vântul de prin 2013 smulsese aproape jumătate din acoperiş, cercevelele geamurilor stăteau să cadă, tencuiala la fel, deci era un pericol public”, declară Robert Negoiţă.

„Dacă lăsăm ca oamenii care reprezintă statul să încalce legile pe care noi toţi le respectăm, atunci oamenii ăştia trebuiesc traşi la răspundere, nu statul acesta, în general”, afirmă Roxana Wring, consilier general al Capitalei.

Asociaţiile „Salvaţi Bucureştiul" şi „ProDoMo", împreună cu „Grupul Civic Cetăţean Sector 3", au reclamat intervenţia haotică asupra clădirii şi au solicitat intervenţia justiţiei.

Cazul a fost analizat, iar pe 25 martie 2015 Curtea de Apel Bucureşti a anulat Ordinul Ministrului Culturii numărul 2576, emis pe 12 noiembrie 2013, prin care a fost declasat monumentul istoric Şcoala Primară Comunală şi Căminul Cultural „Constantin Bozianu”, din Calea Dudeşti, numărul 191.

„Cred că primarul de sector 3 a acţionat pe baza autorizaţiei de declasare parţială, deci cred că el va putea fi cercetat în ceea ce priveşte distrugerea acelei părţi care a rămas în patrimoniu, adică a faţadei clădirii”, spune Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii.

Judecătorii Curţii de Apel au considerat că Primăria Sectorului 3 este vinovată pentru distrugerea monumentului istoric „Şcoala Primară Comunală şi Căminul Cultural <<Constantin Bozianu>>” şi au obligat-o să readucă imobilul afectat la starea iniţială. Ministrul Culturii de la acea dată, Vlad Alexandrescu, nu a contestat decizia instanţei şi nu a făcut recurs! În acel moment, societatea civilă a câştigat lupta cu primăria sectorului 3. Însă doar pe hârtie!

„Monumentul istoric şi-a pierdut valenţele de monument istoric, pentru că tot ce s-a construit ar trebui să fie dat jos şi poate lăsat aşa, într-un fel. Reparat doar aşa, din loc în loc, pentru că, de fapt, valoarea memorială şi arhitecturală a fost distrusă”, spune Roxana Wring, consilier municipal al Capitalei.

Decizia instanţei nu a schimbat şi situaţia din teren! Primarul sectorului 3 îşi are în continuare biroul în clădirea fostei şcoli istorice. Refuză să comenteze situaţia pentru telespectatorii Digi24, dar, pe canalul de youtube al primăriei, numit pompos „Iubesc Sectorul 3", edilul se arată mândru de lucrarea care a distrus monumentul istoric Bozianu. Şi se consideră un primar competent.

Cetăţenii sectorului 3 au trecut cu vederea distrugerea monumentului istoric „Şcoala Primară Comunală şi Căminul Cultural <<Constantin Bozianu>>" şi l-au reales pe Robert Negoiţă primar. Gestul comunităţii l-a făcut erou local pe Robert Sorin Negoiţă! Iar acesta şi-a permis să jure iar credinţă Constituţiei şi legilor ţării chiar în bucata de istorie pe care a distrus-o!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri