Video Vlad Voiculescu, despre ordinul semnat de Andreea Moldovan: Nu știam că o să apară în acea zi și la acea oră

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, gestionează în timpul unei conferinte de presă la Guvern.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vlad Voiculescu a vorbit vineri seara la Digi24 despre controversatul ordin semnat de fostul secretar de stat Andreea Moldovan privind noi criterii de carantinare și abrogat ulterior de premierul Florin Cîțu. Fostul ministru al Sănătății susține că nu ar fi știut că ordinul urma să fie publicat „în acea zi și la acea oră” și reiterează ideea potrivit căreia acel document a fost doar „un pretext” pentru demiterea sa și a secretarului de stat.

„Nu știam că o să apară în acea zi, la acea oră. Dar mai are cineva cea mai mică îndoială că nu vorbim despre un pretext? Dacă un ordin greșit ar fi publicat, durează între 15 și 30 de minute să iei legătura cu Monitorul Oficial și să îl abrogi. Ordinul respectiv vine cu recomandări, aștepta o metodologie din partea INSP pentru aplicare, nu este un ordin care să schimbe ceva peste noapte, altfel decât să aducă predictibilitate și decizii pe baza unor date reale”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, de la care a izbucnit scandalul ce a dus la demiterea sa și a ministrului Sănătății, Vlad Voiculesu, introducea noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Vlad Voiculescu: După două zile de discuții, niciun specialist nu s-a opus ordinului

Potrivit fostului ministru al Sănătății, toate punctele acelui ordin au fost explicate public în repetate rânduri, atât de el, cât și de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, singura formă care nu a ajuns însă la public, decât în ziua în care ordinul a fost publicat, a fost tocmai forma finală a acestuia.

Totodată, Vlad Voiculescu a susținut că în cele două zile în care au existat discuțiile referitoare la criteriile ordinului, niciun specialist nu s-a opus.

„Pot să vă spun că nu a existat niciodată o intenţie de a face ceva pe la spate sau, Doamne fereşte, ceva de genul acesta. Este un demers cât se poate de onest al unui profesionist impecabil, cum este doamna Moldovan, alături de alţi profesionişti, inclusiv de la INSP și de la MAI, în care au stabilit niște lucruri care au fost puse într-un ordin de ministru”, a declarat Vlad Voiculescu.

Acesta a explicat că ordinul de ministru a fost varianta de punere în practică a recomandărilor specialiştilor şi nu era necesar avizul CNSU.

Citiți și: Raed Arafat îi contrazice pe Voiculescu și Moldovan. Nu grupul tehnico-științific al CNSU are decizia pentru ordinul de carantină

Răspunsul lui Voiculescu, întrebat dacă acum l-ar informa pe Cîțu despre ordinul controversat

Întrebat dacă, dând timpul înapoi, ca politician, l-ar informa pe premierul Florin Cîțu despre ordinul care schimba regulile pentru carantină, Vlad Voiculescu a răspuns: „dacă lucrurile ar fi continuat în modul lor firesc și nu ar fi fost aceste gesturi din partea domnului Cîțu, puteam discuta despre orice și ar fi fost bine să clarificăm ce era de clarificat. Discuția trebuia să fie despre cât de corecte sau nu sunt criteriile, nu despre ce convine unuia sau altuia. Uităm să vorbim despre interesul oamenilor, despre vieți omenești în acest caz”.

Întrebat mai departe cum califică gestul vicepremierului Dan Barna care ar fi discutat cu premierul despre sacrificarea Andreei Moldovan, Voiculescu a afirmat că nu are această informație și știe doar că Dan Barna se întreba dacă premierul va cere retragerea ordinului, sau un eventual alt mod de comunicare.

În plus, declară Voiculescu, nu s-a pus problema „sacrificării” doar a Andreei Moldovan: „dacă s-ar fi pus problema, ar fi fost o decizie extrem de dificilă și ar fi fost a doamnei Moldovan. Dacă cineva comite o greșeală fără rea credință, atunci ar trebui să discutăm despre motivele care au produs acea greșeală”. 

Citiți și: Vlad Voiculescu, despre raportarea greșită a morților Covid: Datele nu sunt certe. Nu e exclus ca diferența să fie de ordinul miilor

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri